Raadzaal Leiden
Schriftelijke vragen

D66 en SP kritisch over leerlingenvervoer Leiden

Raadszaal Leiden. Foto: Ivo van Spronsen

D66 en SP maken zich zorgen over het leerlingenvervoer in Leiden. Dat hebben Linda Beimer (D66) en Antoine Theeuwen (SP) via een brief laten weten aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) in die gemeente. Beide gemeenteraadsleden willen van het college weten of ze al in gesprek zijn met de vervoerder over de oorzaken van de problemen. 

In Leiden is Noot Personenvervoer verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer. Beimer en Theeuwen zeggen al vanaf het begin van het nieuwe schooljaar kritische geluiden te ontvangen. “Binnen het speciaal onderwijs zijn er meerdere scholen waar elke dag meerdere leerlingen per klas tot meer dan anderhalf uur te laat op school zijn, en ook tot langer dan anderhalf uur aan het eind van de dag moeten wachten voordat ze weer worden opgehaald”, schrijft het tweetal in de brief.

Erger dan vorige jaren

Daarnaast stellen beide gemeenteraadsleden dat de problemen erger zijn dan voorgaande jaren. “Elk jaar in september hebben scholen, leerlingen, ouders en vervoerders wel te maken met wat opstartproblemen. Nieuwe leerlingen, nieuwe routes en soms een andere vervoerder maken dat het in het begin soms wat zoeken is. Maar de problemen dit jaar zijn erger dan vorige jaren en dit gaat ten koste van de leerlingen en het onderwijs.”

“Dit werkt natuurlijk ontregelend voor de kinderen die zo lang moeten wachten maar ook voor de andere leerlingen in de klas. Zij kunnen hierdoor niet met de les beginnen als een groot deel later binnen komt. Veel leerlingen binnen het speciaal onderwijs krijgen les in kleinere klassen van bijvoorbeeld maar twaalf leerlingen. Als er dan vier of vijf leerlingen te laat zijn, is dit een groot deel van de klas.”

Amendement

Beimer en Theeuwen stellen tevens in hun brief dat in het voorjaar een raadsvoorstel naar de gemeenteraad is gestuurd, waarin beschreven stond hoe het leerlingenvervoer beter zou worden geregeld. Tijdens de behandeling in de commissie is er gesproken over de wachttijden en de impact die dat had op de leerlingen. Een amendement van de SP om de wachttijden te beperken werd echter niet aangenomen, omdat het volgens het college destijds niet nodig was om daar extra op te sturen.

Het tweetal wil nu onder meer van het college van B&W weten of ze op de hoogte zijn van alle problemen, of het college inzicht heeft in hoe groot de problemen zijn en of het college al contact heeft gehad met Noot Personenvervoer over wat de oorzaken van de problemen zijn. Tot slot willen beide gemeenteraadsleden van het college weten op welke termijn de problemen kunnen worden opgelost.

Noot Personenvervoer is gevraagd om een reactie, maar kon nog niet reageren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

D66 en SP kritisch over leerlingenvervoer Leiden | TaxiPro
Raadzaal Leiden
Schriftelijke vragen

D66 en SP kritisch over leerlingenvervoer Leiden

Raadszaal Leiden. Foto: Ivo van Spronsen

D66 en SP maken zich zorgen over het leerlingenvervoer in Leiden. Dat hebben Linda Beimer (D66) en Antoine Theeuwen (SP) via een brief laten weten aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) in die gemeente. Beide gemeenteraadsleden willen van het college weten of ze al in gesprek zijn met de vervoerder over de oorzaken van de problemen. 

In Leiden is Noot Personenvervoer verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer. Beimer en Theeuwen zeggen al vanaf het begin van het nieuwe schooljaar kritische geluiden te ontvangen. “Binnen het speciaal onderwijs zijn er meerdere scholen waar elke dag meerdere leerlingen per klas tot meer dan anderhalf uur te laat op school zijn, en ook tot langer dan anderhalf uur aan het eind van de dag moeten wachten voordat ze weer worden opgehaald”, schrijft het tweetal in de brief.

Erger dan vorige jaren

Daarnaast stellen beide gemeenteraadsleden dat de problemen erger zijn dan voorgaande jaren. “Elk jaar in september hebben scholen, leerlingen, ouders en vervoerders wel te maken met wat opstartproblemen. Nieuwe leerlingen, nieuwe routes en soms een andere vervoerder maken dat het in het begin soms wat zoeken is. Maar de problemen dit jaar zijn erger dan vorige jaren en dit gaat ten koste van de leerlingen en het onderwijs.”

“Dit werkt natuurlijk ontregelend voor de kinderen die zo lang moeten wachten maar ook voor de andere leerlingen in de klas. Zij kunnen hierdoor niet met de les beginnen als een groot deel later binnen komt. Veel leerlingen binnen het speciaal onderwijs krijgen les in kleinere klassen van bijvoorbeeld maar twaalf leerlingen. Als er dan vier of vijf leerlingen te laat zijn, is dit een groot deel van de klas.”

Amendement

Beimer en Theeuwen stellen tevens in hun brief dat in het voorjaar een raadsvoorstel naar de gemeenteraad is gestuurd, waarin beschreven stond hoe het leerlingenvervoer beter zou worden geregeld. Tijdens de behandeling in de commissie is er gesproken over de wachttijden en de impact die dat had op de leerlingen. Een amendement van de SP om de wachttijden te beperken werd echter niet aangenomen, omdat het volgens het college destijds niet nodig was om daar extra op te sturen.

Het tweetal wil nu onder meer van het college van B&W weten of ze op de hoogte zijn van alle problemen, of het college inzicht heeft in hoe groot de problemen zijn en of het college al contact heeft gehad met Noot Personenvervoer over wat de oorzaken van de problemen zijn. Tot slot willen beide gemeenteraadsleden van het college weten op welke termijn de problemen kunnen worden opgelost.

Noot Personenvervoer is gevraagd om een reactie, maar kon nog niet reageren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.