KNV-voorzitter Bertho Eckhardt spreekt op het Nationaal Congres Contractvervoer.
Stakingen

KNV roept FNV op te stoppen met acties: ‘Er ligt een prima akkoord’

KNV-voorzitter Bertho Eckhardt spreekt op het Nationaal Congres Contractvervoer. Foto: ProMedia/Marcel Cazemier

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) hoopt dat vakbond FNV bij zinnen komt en besluit te stoppen met het voeren van acties, nu er een cao-akkoord op tafel ligt. Dat laat voorzitter Bertho Eckhardt aan de vooravond van nieuwe stakingen, die voor donderdag 15 december op de planning staan, weten aan TaxiPro. 

“We hebben een akkoord over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi bereikt met vakbond CNV en deze gaan we binnenkort algemeen bindend laten verklaren. Er is dus geen enkele ruimte meer om tot aanpassingen binnen het cao-huis te komen”, legt Eckhardt stellig uit.

Achterhoedegevecht

De KNV-voorzitter vindt de staking van morgen dan ook overbodig. “De acties die FNV nu voert zijn een soort achterhoedegevecht”, zegt hij daarover. “Spierballentaal, een rondje voor de bühne. Het heeft alleen geen enkel effect, want wat de werkgevers betreft is er geen enkele ruimte meer om aanpassingen te doen. De werkgevers gaan niet verder dan wat er nu op tafel ligt.”

De werkgeversorganisatie hoopt dan ook dat FNV besluit te stoppen met het voeren van acties. “Wat heeft het nog voor zin om acties te voeren, terwijl je weet dat er niks meer te halen valt?”, vraagt Eckhardt zich hardop af. “En wat is het maatschappelijke effect daarvan? Dan overspeel je je hand, wat mij betreft. En dat is helemaal niet nodig, want er ligt een prima akkoord.”

KNV is dan ook van mening dat FNV haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen. “De vakbonden hebben stevig onderhandeld. Vanuit hun oogpunt gezien, hebben ze ook veel bereikt. Maar er zijn grenzen. Als je over de rug van kwetsbare reizigers toch doorgaat met het voeren van acties, dan vind ik dat je een scheve schaats rijdt. Dat is gewoon niet fair.”

Kerstperiode

De KNV-voorzitter hoopt daarom, met de kerstperiode in aantocht, dat alle partijen die tijd gebruiken om weer tot bedaren te komen. “Nu is het druk, maar straks hebben we een moment voor rust en onthaasten. Ik hoop dat we na die periode, in januari, weer in alle redelijkheid met elkaar kunnen spreken.”

“We snappen de verschillende belangen, maar uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang: een gezonde sector. Ik wil FNV daarom graag uitnodigen om zich bij ons aan te sluiten bij datgene wat we al jarenlang met elkaar doen: zorgen voor een evenwichtig cao-klimaat binnen deze sector”, zo besluit Eckhardt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

5 reacties op “KNV roept FNV op te stoppen met acties: ‘Er ligt een prima akkoord’”

Karin Roest|15.12.22|18:31

De FNV moet zijn poot stijf houden !!!!! En de KNV blijft maar door drammen . Als het toch niets meer uit maakt zoals ze zeggen waarom janken ze dan nog steeds ?

Rob Orsel|15.12.22|18:56

De arrogantie van de mensen van het KNV.
Zij hebben zelf vast niet zo’n laag salaris, waarvan je bijna niet kunt rondkomen.
Krijgen zij ook maar 80% bij ziekte?
Wordt er bij hun ook meer pauze ingehouden, dan de werkelijke pauze?
Krijgen zij ook geen extra toeslagen?

J. Koch|15.12.22|22:14

Dit zijn nu eenmaal de afspraken die door een meerderheid van de chauffeurs zijn geaccepteerd omdat dit op dit moment het hoogst haalbare is.

Stevie W|17.12.22|18:38

De KNV had zo hard moeten schreeuwen bij de vorige CAO, toen de pauzes buiten standplaats (die niet werden genomen) werden geregeld. De FNV heeft inmiddels wel geleerd dat ze voor de werknemer moet staan, i.p.v het poldermodel dienen. Gewoon voet bij stuk houden FNV !

Erika Blokzijl|18.12.22|12:30

Welk goed akkoord?
Zolang er collega’s een aanvulling moeten vragen bij de sociale dienst is het een flutakkoord.
Zolang je meer als 40 uur per week moet werken om rond te komen is het een flutakkoord.
Zolang je moet kiezen tussen rekeningen betalen of eten kopen is het een flutakkoord.
Zolang je net boven de soc.uitkering zit, met alle verantwoordelijkheden die we hebben is het een flutakkoord.
Zolang je geen ovt krijgt terwijl je dag en nacht, weekenden rijdt is het een flutakkoord

KNV roept FNV op te stoppen met acties: ‘Er ligt een prima akkoord’ | TaxiPro