Leerlingen. Foto: iStock / monkeybusinessimages
Leerlingenvervoer

Gemeente Best: kilometervergoeding voor ouders die kinderen zelf naar school brengen

Foto ter illustratie. Foto: iStock/monkeybusinessimages

De gemeente Best wil ouders wiens kinderen gebruik maken van het leerlingenvervoer een kilometervergoeding geven, als ze zelf hun kinderen van en naar school te vervoeren. Dat schrijft het college van burgmeester en wethouders (B&W) in een brief aan de gemeenteraad. Ook wil het college de eigen bijdrage, die sommige ouders betalen voor het leerlingenvervoer, afschaffen.

Door het tekort aan chauffeurs bij Van Driel, het vervoersbedrijf dat in Best het leerlingenvervoer verzorgt, krijgt de gemeente veel klachten van ouders waarvan de kinderen te laat of soms zelfs niet worden opgehaald. “Hierdoor komen ze te laat op school”, zo stelt het college. “Vaak brengen ouders ze dan zelf met eigen vervoer naar school. Tot op heden hebben wij voor incidenteel vervoer geen vergoeding verstrekt. Wij stellen voor om ouders vanaf dit schooljaar wel een kilometervergoeding te verstrekken om hen tegemoet te komen in hun klachten.”

Problemen

Volgens het college van B&W zijn de problemen die momenteel spelen binnen het leerlingenvervoer in de gemeente Best, tijdens het vorige schooljaar ontstaan. De problemen zijn een gevolg van een tekort aan chauffeurs bij Van Driel, zo schrijft het college in de brief. “Deze problemen hebben toen geleid tot klachten van ouders, omdat hun kind(eren) niet of niet tijdig op school aankwamen. In sommige situaties hebben ouders toen zelf het vervoer van hun kind(eren) naar school verzorgd door ze zelf met de auto weg te brengen.”

De gemeente had er aanvankelijk vertrouwen in dat de problemen bij aanvang van het huidige schooljaar opgelost zouden zijn. Vervoersbedrijf Van Driel beschikte namelijk over een aflopend contract bij een andere gemeente, waardoor er chauffeurs vrij kwamen en – voor een deel – bij de gemeente Best zouden kunnen worden ingezet. “Helaas bleek al snel dat alle routes door Van Driel niet van een vaste chauffeur waren voorzien, waardoor er weer problemen in het vervoer ontstonden. Overigens was het tekort aan chauffeurs inmiddels een landelijk probleem geworden en hebben ook andere gemeenten te kampen met problemen binnen het leerlingenvervoer.”

Onrechtvaardig

Het college van B&W verwacht dan ook niet dat de huidige problemen snel worden opgelost. Daarom wil het bestuur tegemoet komen aan de klachten van de ouders. Dat willen ze doen door onder andere een kilometervergoeding toe te kennen aan ouders, die besluiten hun kinderen zelf naar school te brengen.

Ook is het college voornemens de eigen bijdrage die ouders wiens kinderen op scholen voor speciaal basisonderwijs zitten en vervoerd worden met een taxi betalen, te schrappen. “Het betalen van een eigen bijdrage voor taxivervoer dat regelmatig niet goed wordt verzorgd, voelt voor een groot aantal ouders als onrechtvaardig”, zegt het college daarover. “Om die reden hebben ze gevraagd om terugbetaling/afschaffing van deze regeling. Via de coulanceregeling kunnen wij aan dit verzoek van de ouders tegemoetkomen.”

Voor ouders beter maken

“Ik denk dat het alleen maar positief is”, reageert operationeel directeur Maurits van Driel op de raadsinformatiebrief van het college. “Het is een keuze die de gemeente maakt om het voor de ouders beter te maken.”

Om de problemen zoveel mogelijk op te lossen, voert het vervoersbedrijf uit Oss regelmatig gesprekken met de gemeente Best om de kwaliteit van het leerlingenvervoer te verbeteren. “De samenwerking verloopt goed. Er is veel onderlinge communicatie over eventuele oplossingen. Daar wordt volop over nagedacht”, zo besluit Van Driel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Gemeente Best: kilometervergoeding voor ouders die kinderen zelf naar school brengen | TaxiPro
Leerlingen. Foto: iStock / monkeybusinessimages
Leerlingenvervoer

Gemeente Best: kilometervergoeding voor ouders die kinderen zelf naar school brengen

Foto ter illustratie. Foto: iStock/monkeybusinessimages

De gemeente Best wil ouders wiens kinderen gebruik maken van het leerlingenvervoer een kilometervergoeding geven, als ze zelf hun kinderen van en naar school te vervoeren. Dat schrijft het college van burgmeester en wethouders (B&W) in een brief aan de gemeenteraad. Ook wil het college de eigen bijdrage, die sommige ouders betalen voor het leerlingenvervoer, afschaffen.

Door het tekort aan chauffeurs bij Van Driel, het vervoersbedrijf dat in Best het leerlingenvervoer verzorgt, krijgt de gemeente veel klachten van ouders waarvan de kinderen te laat of soms zelfs niet worden opgehaald. “Hierdoor komen ze te laat op school”, zo stelt het college. “Vaak brengen ouders ze dan zelf met eigen vervoer naar school. Tot op heden hebben wij voor incidenteel vervoer geen vergoeding verstrekt. Wij stellen voor om ouders vanaf dit schooljaar wel een kilometervergoeding te verstrekken om hen tegemoet te komen in hun klachten.”

Problemen

Volgens het college van B&W zijn de problemen die momenteel spelen binnen het leerlingenvervoer in de gemeente Best, tijdens het vorige schooljaar ontstaan. De problemen zijn een gevolg van een tekort aan chauffeurs bij Van Driel, zo schrijft het college in de brief. “Deze problemen hebben toen geleid tot klachten van ouders, omdat hun kind(eren) niet of niet tijdig op school aankwamen. In sommige situaties hebben ouders toen zelf het vervoer van hun kind(eren) naar school verzorgd door ze zelf met de auto weg te brengen.”

De gemeente had er aanvankelijk vertrouwen in dat de problemen bij aanvang van het huidige schooljaar opgelost zouden zijn. Vervoersbedrijf Van Driel beschikte namelijk over een aflopend contract bij een andere gemeente, waardoor er chauffeurs vrij kwamen en – voor een deel – bij de gemeente Best zouden kunnen worden ingezet. “Helaas bleek al snel dat alle routes door Van Driel niet van een vaste chauffeur waren voorzien, waardoor er weer problemen in het vervoer ontstonden. Overigens was het tekort aan chauffeurs inmiddels een landelijk probleem geworden en hebben ook andere gemeenten te kampen met problemen binnen het leerlingenvervoer.”

Onrechtvaardig

Het college van B&W verwacht dan ook niet dat de huidige problemen snel worden opgelost. Daarom wil het bestuur tegemoet komen aan de klachten van de ouders. Dat willen ze doen door onder andere een kilometervergoeding toe te kennen aan ouders, die besluiten hun kinderen zelf naar school te brengen.

Ook is het college voornemens de eigen bijdrage die ouders wiens kinderen op scholen voor speciaal basisonderwijs zitten en vervoerd worden met een taxi betalen, te schrappen. “Het betalen van een eigen bijdrage voor taxivervoer dat regelmatig niet goed wordt verzorgd, voelt voor een groot aantal ouders als onrechtvaardig”, zegt het college daarover. “Om die reden hebben ze gevraagd om terugbetaling/afschaffing van deze regeling. Via de coulanceregeling kunnen wij aan dit verzoek van de ouders tegemoetkomen.”

Voor ouders beter maken

“Ik denk dat het alleen maar positief is”, reageert operationeel directeur Maurits van Driel op de raadsinformatiebrief van het college. “Het is een keuze die de gemeente maakt om het voor de ouders beter te maken.”

Om de problemen zoveel mogelijk op te lossen, voert het vervoersbedrijf uit Oss regelmatig gesprekken met de gemeente Best om de kwaliteit van het leerlingenvervoer te verbeteren. “De samenwerking verloopt goed. Er is veel onderlinge communicatie over eventuele oplossingen. Daar wordt volop over nagedacht”, zo besluit Van Driel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.