FNV
LBVSO

Leerlingen speciaal onderwijs tegen staking leerlingenvervoer

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet

Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) roept vakbond FNV op te stoppen met stakingen in het leerlingenvervoer. Komende vrijdag staat de volgende werkonderbreking gepland, waardoor een deel van de kinderen uit het speciaal onderwijs niet op school kan komen. De LBVSO “overweegt juridische stappen” als de FNV hierna nog eens gaat staken.

Volgens de vertegenwoordiger van leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs, maken dagelijks vele duizenden kinderen gebruik van het leerlingenvervoer. Zij zijn bijvoorbeeld blind of slechtziend, doof of slechthorend, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of gedragsproblemen.

Grote spanning

Vervangend vervoer is op een stakingsdag volgens de LBVSO vaak niet mogelijk, vanwege de beperking van de leerlingen. “Alleen al de oproep tot staken heeft voor grote spanning gezorgd”, stelt LBVSO. “Zelfs als de chauffeur niet staakt is het voor de leerling niet duidelijk of het vervoer naar school (en terug) gaat lukken.”

Het leerlingenvervoer kampt al langere tijd met personeelstekorten, waardoor leerlingen soms te laat op school komen. Over de situatie is ook al in de Tweede Kamer gesproken. “Daarbij missen deze leerlingen buiten schooltijd therapieën, omdat zij ook in de middaguren te laat thuiskomen. Deze opeenstapeling van problemen is voor de scholierenorganisatie reden om op te roepen om de staking af te blazen en te dreigen met juridische actie bij vervolgstakingen.”

“Maat is vol”

De LBVSO benadrukte ook bij de vorige stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer de volgens hen grote nadelige gevolgen voor de scholieren. Nu keren ze zich echt tegen de stakers. “Hoewel FNV en LBVSO beide strijden voor goed vervoer, is de maat volgens LBVSO nu vol.”

Chauffeurs uit het zorg- en leerlingenvervoer staakten al meerdere malen vanwege stroef verlopende cao-onderhandelingen. Werkgeversorganisatie KNV heeft inmiddels al wel een akkoord gesloten met vakbond CNV. Volgens de KNV heeft een nieuwe staking van de FNV dus ook niet zoveel zin.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Leerlingen speciaal onderwijs tegen staking leerlingenvervoer | TaxiPro
FNV
LBVSO

Leerlingen speciaal onderwijs tegen staking leerlingenvervoer

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet

Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) roept vakbond FNV op te stoppen met stakingen in het leerlingenvervoer. Komende vrijdag staat de volgende werkonderbreking gepland, waardoor een deel van de kinderen uit het speciaal onderwijs niet op school kan komen. De LBVSO “overweegt juridische stappen” als de FNV hierna nog eens gaat staken.

Volgens de vertegenwoordiger van leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs, maken dagelijks vele duizenden kinderen gebruik van het leerlingenvervoer. Zij zijn bijvoorbeeld blind of slechtziend, doof of slechthorend, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of gedragsproblemen.

Grote spanning

Vervangend vervoer is op een stakingsdag volgens de LBVSO vaak niet mogelijk, vanwege de beperking van de leerlingen. “Alleen al de oproep tot staken heeft voor grote spanning gezorgd”, stelt LBVSO. “Zelfs als de chauffeur niet staakt is het voor de leerling niet duidelijk of het vervoer naar school (en terug) gaat lukken.”

Het leerlingenvervoer kampt al langere tijd met personeelstekorten, waardoor leerlingen soms te laat op school komen. Over de situatie is ook al in de Tweede Kamer gesproken. “Daarbij missen deze leerlingen buiten schooltijd therapieën, omdat zij ook in de middaguren te laat thuiskomen. Deze opeenstapeling van problemen is voor de scholierenorganisatie reden om op te roepen om de staking af te blazen en te dreigen met juridische actie bij vervolgstakingen.”

“Maat is vol”

De LBVSO benadrukte ook bij de vorige stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer de volgens hen grote nadelige gevolgen voor de scholieren. Nu keren ze zich echt tegen de stakers. “Hoewel FNV en LBVSO beide strijden voor goed vervoer, is de maat volgens LBVSO nu vol.”

Chauffeurs uit het zorg- en leerlingenvervoer staakten al meerdere malen vanwege stroef verlopende cao-onderhandelingen. Werkgeversorganisatie KNV heeft inmiddels al wel een akkoord gesloten met vakbond CNV. Volgens de KNV heeft een nieuwe staking van de FNV dus ook niet zoveel zin.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.