Amsterdamse, taxichauffeur, B., slachtoffer, Sitek, rechtbank, veroordeeld

Veroordeling taxichauffeur voor doden klant nu definitief

Amsterdamse, taxichauffeur, B., slachtoffer, Sitek, rechtbank, veroordeeld

Taxichauffeur Sidi Mohamed B. is definitief schuldig bevonden aan de dood van een van zijn klanten op het Amsterdamse Leidseplein. De veroordeling van 20 maanden voor de dodelijke klap die B. in 2009 uitdeelde, blijft dan ook intact. Dat bepaalde de Hoge Raad dinsdag.

In juli van dat jaar beantwoordde B. een klap van de 44-jarige Rob Sitek met een vuiststag tegen het hoofd. Het slachtoffer kwam vervolgens met zijn achterhoofd op de weg terecht en overleed aan zijn verwondingen. De twee mannen hadden ruzie over de ritprijs.

Zwaar letsel

Volgens het gerechtshof in Amsterdam bestonden er geen aanwijzingen dat de taxichauffeur opzettelijk zwaar letsel aan het slachtoffer wilde toebrengen. Wel werd toentertijd ‘gewone mishandeling’ met de dood tot gevolg vastgesteld.

B. beroepte zich bij de Hoge Raad op noodweer. Met de behandeling van de zaak door het hoogste rechtscollege is nu vastgesteld dat het hof het beroep op noodweer al voldoende gemotiveerd had afgewezen.

Ophef

In de nacht van de ruzie zou Sitek zich beledigend en discriminerend tegenover B. hebben uitgelaten. De taxichauffeur spuugde daarom naar zijn klant en ving een klap. De geoefende kickbokser deelde vervolgens een fatale vuistslag uit. Het slachtoffer kwam met zijn hoofd op de stoeprand terecht en raakte bewusteloos. Hij bezweek enkele uren later aan een gescheurde wervelslagader.

Het overlijden van taxiklant leidde tot veel ophef, omdat er in de Amsterdamse taxibranche al veel problemen waren. Na het incident werd toezicht op de standplaatsen van het Leidseplein aangescherpt.

Lees ook: 

Taxichauffeur krijgt twintig maanden cel voor dodelijke klap

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.