Elektrische taxi Mechelen. Foto: BBL Vlaanderen

Vanaf 2030 alleen maar elektrische taxi’s in Mechelen

Elektrische taxi Mechelen. Foto: BBL Vlaanderen

De Belgische stad Mechelen heeft de komst van de eerste elektrische taxi aangegrepen om aan te kondigen dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische taxi’s in de stad zullen rijden. Vanaf 2025 gaan er alleen nog maar nieuwe taxivergunningen naar e-taxi’s. Mechelen zal de overgang naar elektrisch taxivervoer faciliteren met diverse maatregelen zoals die in Amsterdam ook al worden toegepast met hetzelfde doel.

Onlangs bracht een delegatie van de Belgische taxibranche een werkbezoek aan Amsterdam, waar men al de nodige stappen heeft gezet richting een uitstootvrije taxibranche. Om dit in 2025 te kunnen bereiken, is met die taxisector een convenant gesloten. De laadinfrastuctuur wordt voortdurend uitgebreid en op verschillende standplaatsen krijgen uitstootvrije taxi’s voorrang op dieselvoertuigen. Tot voor kort liep er ook een programma waarbij taxi-ondernemers 5.000 euro subsidie konden krijgen op de aanschaf van een elektrische taxi. Daar was veel belangstelling voor, want er werd voor het kopen van 420 taxi’s subsidie verschaft. Daarmee was het potje van 2,1 miljoen euro leeg.

In Vlaanderen rijden tot op heden vijftien e-taxi’s rond, met nog acht die daar op korte termijn zullen bijkomen. Dit is op een totaal van iets minder dan 2.000 voertuigen in heel Vlaanderen. Afgelopen week werd de eerste elektrische taxi in Mechelen in gebruik genomen, een BMW i3. De stad neemt deel aan het project Clean Power for Taxis van de Bond Beter Leefmilieu en de Belgische taxifederatie GTL.

Tijdelijke subsidie en snellaadpaal

“Het Mechelse stadsbestuur creëert een ideale voedingsbodem voor een snelle groei van emissievrije taxi’s op haar grondgebied,” vindt Laurien Spruyt van Bond Beter Leefmilieu. “Dat doen ze door een duidelijk toekomstbeeld te schetsen: tegen 2030 alleen nog maar elektrische taxi’s in Mechelen. Ze bouwen dit stapsgewijs op: vanaf 2025 gaan nieuwe vergunningen enkel naar e-taxi’s. De hogere aankoopprijs van elektrische wagens drukt Mechelen met een tijdelijke subsidie en een snellaadpaal in de omgeving van het station voorkomt tijdverlies. Ten slotte start ook een proefperiode met voorrang voor elektrische taxi’s in de wachtrij aan het station.”

Jens Van de Ven van Ecodrive Taxi kocht de eerste elektrische taxi in Mechelen: “Wij rijden heel veel in de binnenstad en zochten daarom een alternatief voor de vervuilende dieselwagens. We rijden nu al met hybrides en dankzij de subsidie hebben we niet getwijfeld om als eerste een volledig elektrisch voertuig aan te kopen. Met een naam als Ecodrive Taxi, kan dat natuurlijk niet anders. Het goedkope verbruik is mooi meegenomen. We zijn ook blij met de voorrangsregel aan het station, zo kunnen we steeds al eerste aanschuiven en direct nieuwe klanten oppikken.”

Nederland

Hoewel elektrisch taxivervoer nog lang niet overal een vlucht heeft genomen, zijn er in Nederland de nodige initiatieven op dit vlak. Daardoor kan Nederland enigszins als een voorloper worden gezien. Taxi Electric rijdt in Amsterdam uitsluitend met elektrische taxi’s. TCA heeft onlangs de honderdste elektrische taxi aan zijn vloot van in totaal 1.500 voertuigen toegevoegd, iets wat mogelijk wordt gemaakt door een leaseconstructie speciaal voor TCA-chauffeurs. TCA wil in twee jaar tijd opschalen naar 250 e-taxi’s. Op Schiphol rijden twee taxibedrijven met in totaal zo’n 170 Tesla-taxi’s. In diverse andere steden zijn steeds meer elektrische taxi’s beschikbaar, iets wat mede wordt aangemoedigd door stimuleringsbeleid van veel gemeenten om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Vanaf 2030 alleen maar elektrische taxi’s in Mechelen”

F Smits|08.05.18|21:43

e-cars.website + uber.vlaanderen goede zaak voor iedereen toch?