Schiphol taxi
Rechtspraak

Taxichauffeurs tot zes maanden de cel in voor oplichting en afpersing

Foto: ProMedia

Vier mannen zijn door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld voor het gezamenlijk oplichten en afpersen van toeristen die in 2016 en 2017 op Schiphol bij hen in de taxi stapten. Zij krijgen gevangenisstraffen van 134 dagen en van zes maanden opgelegd. 

Bij twee van de mannen is ook bewezen bevonden dat ze betrokken waren bij het afpersen van een Zweedse toerist. Één van hen stal hierbij geld en een camera uit zijn rugtas. Het OM eiste eerder deze maand tot twee jaar gevangenisstraf tegen de vier mannen, die geen vergunning hadden om taxivervoer op de luchthaven aan te bieden en bovenmatig hoge tarieven rekenden.

De mannen spraken klanten regelmatig aan in de aankomsthal of op straat vlakbij Schiphol. Ze droegen hierbij soms een geel hesje of hadden een taxibordje om. Vaak reden ze met zijn tweeën of drieën met de klant richting de bestemming. Dit gebeurde zonder prijsafspraak of zonder zich aan de prijsafspraak te houden. De taxameter werd vaak niet gebruikt of hier werd aan gerommeld.

Eenmaal op locatie aangekomen werden de klanten geconfronteerd met een bovenmatig hoge ritprijs. Als klanten hiertegen in protest gingen, kregen zij te maken met dreigementen. Dit gebeurde soms in combinatie met fysieke aanrakingen. Een vergelijkbare werkwijze voor het oplichten en afpersen hanteerden zij ook tijdens carnaval in 2017, in het Zuiden van Nederland.

Makkelijke prooi

Het wordt de mannen aangerekend dat zij het vooral gemunt hadden op buitenlandse reizigers die veelal voor het eerst in Nederland waren. Omdat zij de taal niet kennen en niet bekend zijn in Nederland, worden zij als relatief makkelijke prooi gezien. De handelingen van de mannen ziet de rechtbank ook als schadelijk voor het imago van Nederland in het algemeen en taxichauffeurs in het bijzonder. Er was geen sprake van respect voor hun klanten en ze waren alleen bezig met financieel gewin.

De rechtbank kiest voor een lagere straf dan geëist door het OM omdat niet voldoende bewezen is dat de mannen de bedoeling hadden om geweldsmisdrijven te plegen. In beginsel worden gevangenisstraffen van een jaar als passend gezien. Omdat de redelijke termijn voor berechting echter flink is overschreden, de mannen allemaal niet meer in de taxibranche werken en geen strafbare feiten meer hebben gepleegd, worden er lagere gevangenisstraffen opgelegd. Twee klanten dienden ook vorderingen tot schadevergoeding in. Enkel de verdachte die bij deze oplichting aanwezig was, moet hetgeen dat te veel is betaald voor de rit aan de klanten vergoeden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeurs tot zes maanden de cel in voor oplichting en afpersing | TaxiPro
Schiphol taxi
Rechtspraak

Taxichauffeurs tot zes maanden de cel in voor oplichting en afpersing

Foto: ProMedia

Vier mannen zijn door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld voor het gezamenlijk oplichten en afpersen van toeristen die in 2016 en 2017 op Schiphol bij hen in de taxi stapten. Zij krijgen gevangenisstraffen van 134 dagen en van zes maanden opgelegd. 

Bij twee van de mannen is ook bewezen bevonden dat ze betrokken waren bij het afpersen van een Zweedse toerist. Één van hen stal hierbij geld en een camera uit zijn rugtas. Het OM eiste eerder deze maand tot twee jaar gevangenisstraf tegen de vier mannen, die geen vergunning hadden om taxivervoer op de luchthaven aan te bieden en bovenmatig hoge tarieven rekenden.

De mannen spraken klanten regelmatig aan in de aankomsthal of op straat vlakbij Schiphol. Ze droegen hierbij soms een geel hesje of hadden een taxibordje om. Vaak reden ze met zijn tweeën of drieën met de klant richting de bestemming. Dit gebeurde zonder prijsafspraak of zonder zich aan de prijsafspraak te houden. De taxameter werd vaak niet gebruikt of hier werd aan gerommeld.

Eenmaal op locatie aangekomen werden de klanten geconfronteerd met een bovenmatig hoge ritprijs. Als klanten hiertegen in protest gingen, kregen zij te maken met dreigementen. Dit gebeurde soms in combinatie met fysieke aanrakingen. Een vergelijkbare werkwijze voor het oplichten en afpersen hanteerden zij ook tijdens carnaval in 2017, in het Zuiden van Nederland.

Makkelijke prooi

Het wordt de mannen aangerekend dat zij het vooral gemunt hadden op buitenlandse reizigers die veelal voor het eerst in Nederland waren. Omdat zij de taal niet kennen en niet bekend zijn in Nederland, worden zij als relatief makkelijke prooi gezien. De handelingen van de mannen ziet de rechtbank ook als schadelijk voor het imago van Nederland in het algemeen en taxichauffeurs in het bijzonder. Er was geen sprake van respect voor hun klanten en ze waren alleen bezig met financieel gewin.

De rechtbank kiest voor een lagere straf dan geëist door het OM omdat niet voldoende bewezen is dat de mannen de bedoeling hadden om geweldsmisdrijven te plegen. In beginsel worden gevangenisstraffen van een jaar als passend gezien. Omdat de redelijke termijn voor berechting echter flink is overschreden, de mannen allemaal niet meer in de taxibranche werken en geen strafbare feiten meer hebben gepleegd, worden er lagere gevangenisstraffen opgelegd. Twee klanten dienden ook vorderingen tot schadevergoeding in. Enkel de verdachte die bij deze oplichting aanwezig was, moet hetgeen dat te veel is betaald voor de rit aan de klanten vergoeden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.