FNV
Inkomsten

Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber

FNV Foto: Olivier Smits

FNV initieerde in de maand februari maar liefst drie demonstraties voor het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Die lijn lijkt de vakbond ook deze maand weer door te trekken. FNV kondigt namelijk aan dat chauffeurs woensdag om 16.00 uur wederom voor de deur van het taxiplatform gaan protesteren.

Volgens FNV presenteren de chauffeurs aan de Uber-top wat ze daadwerkelijk aan inkomsten binnenkrijgen. “En dus niet wat Uber zegt dat zij verdienen”, zegt FNV-campagneleider Cihan Ugural daarover. “Uber moet naar de chauffeurs luisteren en ervoor zorgen dat zij een fatsoenlijk inkomen hebben. Wij gaan door met onze acties totdat dit het geval is.”

Data

De chauffeurs houden hun actie een dag voordat Uber een onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar buiten brengt. Volgens de vakbond wil het platformbedrijf daarmee aantonen dat het allemaal wel meevalt met de lage lonen van de chauffeurs. “Dit zogenaamde onafhankelijk onderzoek is echter louter gebaseerd op data die Uber zelf heeft aangeleverd. Die data is dus niet controleerbaar. Bovendien houden die cijfers van Uber totaal geen rekening met de kosten die de chauffeurs zelf dragen”, aldus Ugural.

Inkijkje

De chauffeurs willen de Uber-directie daarom een inkijkje geven in hun portemonnee. Zij hebben volgens FNV aan de hand van hun eigen verdiensten en de gemiddelde autokosten volgens de ANWB, uitgerekend wat hun echte inkomen is. “Uber komt al een aantal weken met cijfers waar de chauffeurs zich helemaal niet in herkennen. Ook zet het bedrijf hun reacties hierop weg als ‘niet concreet’. Daarom zijn ze op basis van vertrouwde bronnen zelf gaan rekenen. Zij hopen dat de top dit keer wel een echte dialoog wil aangaan en naar buiten komt om met de chauffeurs te praten. Zo niet, dan gaan we over tot hardere acties”, zo besluit Cihan Ugural.

Feiten

Volgens Uber zit de vork anders in de steel. Zij stellen dat de chauffeurs helemaal niet zo slecht verdienen als FNV beweert. “Chauffeurs verdienden vorig jaar tussen de 32 en 33 euro per uur, na aftrek van de kosten van Uber”, zo laat een woordvoerder weten tegenover TaxiPro. “Dat is ruim 35 procent meer dan voor corona. Iedere ontevreden chauffeur is er een teveel, maar we moeten ons wel bij de feiten houden.”

Volgens de Uber-woordvoerder organiseert het taxiplatform door het hele land een nieuwe ronde bijeenkomsten voor haar chauffeurs. “Zij hebben inmiddels allemaal een uitnodiging ontvangen. Dat doen we regelmatig, omdat we het belangrijk vinden om te horen wat er bij hen speelt. Daarnaast hebben we vorige week ook met de chauffeurs gesproken die naar ons kantoor waren gekomen”, zo besluit Uber.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

4 reacties op “Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber”

Rick Van den berg|02.03.23|22:47

Ik snap het hele Uber probleem niet, wel zelfstandig of niet zelfstandig, verdien je genoeg of juist niet, wordt je opgelicht door Uber of niet. Uiteindelijk kies je er toch zelf voor of je een Uber neemt of dat je voor Uber gaat werken!! Als het je dan niet bevalt ga je toch gewoon werken waar het je wel bevalt of waar je beter verdient. Maar ondanks alles lijkt het er op dat iedereen bij Uber wilt werken of gebruik maakt van een Uber!!! Bij wie ligt dan het probleem bij Uber of bij jullie zelf

Raymond Friederich Eysbach|02.03.23|23:51

Ik heb inderdaad een gemiddelde van 32 euro per uur. Als je dat niet haalt dan betekent dat dat je niet genoeg ritten accepteert ofwel te veel ritten annuleert. Dan ben je wel online maar heb je een lager uurgemiddelde. Dan moet je maar niet te veel ritjes voor de centrale rijden, dan gaat je Uber gemiddelde omhoog.

Arash Ayubzadeh|03.03.23|20:03

Dit hele verhaal wat Uber naar buiten brengt is propoganda. Ze leven momenteel van het goedkoopste categorie uber dienst namelijk uber Saver (20% goedkoper dan uber X) en Uber X (60 procent goedkoper dan een taxi) dus hoezo verdient de chauffeur genoeg? Zoek maar op Google naar Uber verdiensten in het Engels.

Je komt wereldwijd protesten tegen en tegelijkertijd kom je communicatie van Uber in het Engels tegen waarin staat dat chauffeurs 40% meer hebben verdient (propoganda).

Arash Ayubzadeh|03.03.23|20:07

* propaganda
Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen. Door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen. Wikipedia

Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber | TaxiPro
FNV
Inkomsten

Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber

FNV Foto: Olivier Smits

FNV initieerde in de maand februari maar liefst drie demonstraties voor het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Die lijn lijkt de vakbond ook deze maand weer door te trekken. FNV kondigt namelijk aan dat chauffeurs woensdag om 16.00 uur wederom voor de deur van het taxiplatform gaan protesteren.

Volgens FNV presenteren de chauffeurs aan de Uber-top wat ze daadwerkelijk aan inkomsten binnenkrijgen. “En dus niet wat Uber zegt dat zij verdienen”, zegt FNV-campagneleider Cihan Ugural daarover. “Uber moet naar de chauffeurs luisteren en ervoor zorgen dat zij een fatsoenlijk inkomen hebben. Wij gaan door met onze acties totdat dit het geval is.”

Data

De chauffeurs houden hun actie een dag voordat Uber een onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar buiten brengt. Volgens de vakbond wil het platformbedrijf daarmee aantonen dat het allemaal wel meevalt met de lage lonen van de chauffeurs. “Dit zogenaamde onafhankelijk onderzoek is echter louter gebaseerd op data die Uber zelf heeft aangeleverd. Die data is dus niet controleerbaar. Bovendien houden die cijfers van Uber totaal geen rekening met de kosten die de chauffeurs zelf dragen”, aldus Ugural.

Inkijkje

De chauffeurs willen de Uber-directie daarom een inkijkje geven in hun portemonnee. Zij hebben volgens FNV aan de hand van hun eigen verdiensten en de gemiddelde autokosten volgens de ANWB, uitgerekend wat hun echte inkomen is. “Uber komt al een aantal weken met cijfers waar de chauffeurs zich helemaal niet in herkennen. Ook zet het bedrijf hun reacties hierop weg als ‘niet concreet’. Daarom zijn ze op basis van vertrouwde bronnen zelf gaan rekenen. Zij hopen dat de top dit keer wel een echte dialoog wil aangaan en naar buiten komt om met de chauffeurs te praten. Zo niet, dan gaan we over tot hardere acties”, zo besluit Cihan Ugural.

Feiten

Volgens Uber zit de vork anders in de steel. Zij stellen dat de chauffeurs helemaal niet zo slecht verdienen als FNV beweert. “Chauffeurs verdienden vorig jaar tussen de 32 en 33 euro per uur, na aftrek van de kosten van Uber”, zo laat een woordvoerder weten tegenover TaxiPro. “Dat is ruim 35 procent meer dan voor corona. Iedere ontevreden chauffeur is er een teveel, maar we moeten ons wel bij de feiten houden.”

Volgens de Uber-woordvoerder organiseert het taxiplatform door het hele land een nieuwe ronde bijeenkomsten voor haar chauffeurs. “Zij hebben inmiddels allemaal een uitnodiging ontvangen. Dat doen we regelmatig, omdat we het belangrijk vinden om te horen wat er bij hen speelt. Daarnaast hebben we vorige week ook met de chauffeurs gesproken die naar ons kantoor waren gekomen”, zo besluit Uber.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

4 reacties op “Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber”

Rick Van den berg|02.03.23|22:47

Ik snap het hele Uber probleem niet, wel zelfstandig of niet zelfstandig, verdien je genoeg of juist niet, wordt je opgelicht door Uber of niet. Uiteindelijk kies je er toch zelf voor of je een Uber neemt of dat je voor Uber gaat werken!! Als het je dan niet bevalt ga je toch gewoon werken waar het je wel bevalt of waar je beter verdient. Maar ondanks alles lijkt het er op dat iedereen bij Uber wilt werken of gebruik maakt van een Uber!!! Bij wie ligt dan het probleem bij Uber of bij jullie zelf

Raymond Friederich Eysbach|02.03.23|23:51

Ik heb inderdaad een gemiddelde van 32 euro per uur. Als je dat niet haalt dan betekent dat dat je niet genoeg ritten accepteert ofwel te veel ritten annuleert. Dan ben je wel online maar heb je een lager uurgemiddelde. Dan moet je maar niet te veel ritjes voor de centrale rijden, dan gaat je Uber gemiddelde omhoog.

Arash Ayubzadeh|03.03.23|20:03

Dit hele verhaal wat Uber naar buiten brengt is propoganda. Ze leven momenteel van het goedkoopste categorie uber dienst namelijk uber Saver (20% goedkoper dan uber X) en Uber X (60 procent goedkoper dan een taxi) dus hoezo verdient de chauffeur genoeg? Zoek maar op Google naar Uber verdiensten in het Engels.

Je komt wereldwijd protesten tegen en tegelijkertijd kom je communicatie van Uber in het Engels tegen waarin staat dat chauffeurs 40% meer hebben verdient (propoganda).

Arash Ayubzadeh|03.03.23|20:07

* propaganda
Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen. Door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen. Wikipedia