ANP - AutoMaatje
Vrijwillige vervoersdienst

ANWB AutoMaatje doet intrede in Berg en Dal

Vrijwilligers rijden met minder mobiele mensen in project AutoMaatje. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Roger Dohmen Fotografie

De gemeente Berg en Dal start in april met de vrijwillige vervoersdienst AutoMaatje. Dat meldt Forte Welzijn, welzijnsorganisatie in de gemeente Berg en Dal, op hun eigen website. AutoMaatje is momenteel druk bezig met het werven van vrijwilligers, die als taxichauffeur mindervalide dorpsgenoten willen vervoeren.

‘Ruim een miljoen mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan steeds beperkter worden’, schrijft Forte Welzijn. ‘Ook in de gemeente Berg en Dal zijn er minder valide en oudere inwoners die niet voor hun eigen vervoer kunnen zorgen. Niet iedereen kan een bushalte op een gemakkelijke manier bereiken of heeft familie in de buurt die kunnen rijden. Dan is het fijn als een vrijwilliger je tegen een kleine vergoeding (0,35 euro per gereden kilometer) van je huis naar je afspraak brengt, bijvoorbeeld naar de huisarts of de supermarkt.’

ToekToek

Een aantal dorpen binnen de gemeente Berg en Dal, beschikken al over zo’n vrijwillige vervoersdienst. ‘Zo heb je in Millingen, Leuth en Kekerdom het busje van de SWOM, in Ooij, Persingen en Erlecom is er de Klussendienst en in het dorp Berg en Dal rijdt er natuurlijk de ToekToek.’ Andere gebieden zoals Beek, Groesbeek, De Horst, Breedeweg en Heilig Landstichting maken nog geen gebruik van zo’n dergelijke vervoersdienst. ‘Met de komst van ANWB AutoMaatje hebben zij nu ook vervoer.’

Forte Welzijn is sinds een maand hard bezig met het werven van vrijwillige taxichauffeurs. Sindsdien heeft de welzijnsorganisatie al tien aanmeldingen binnengekregen. “We hebben er op basis van de ervaringsgegevens van de ANWB vijftien nodig, maar we willen graag iets ruimer in ons jasje zitten en mikken uiteindelijk op twintig vrijwillige chauffeurs”, vertelt Jesse Janssen van Forte Welzijn tegen De Gelderlander. Vanaf 15 april kunnen inwoners gebruik maken van de vrijwillige vervoersdienst.

Water bij de wijn

Abdelmonem Daoudi, die in Groesbeek met Taxi 024 een eigen taxibedrijf heeft, is allerminst blij met de komst van ANWB AutoMaatje in zijn gemeente. Hij noemt daarbij de ritprijs van 0,35 cent per gereden kilometer. “Zie daar maar eens tegenop te concurreren”, zegt hij daarover. “Het is een vorm van oneerlijke concurrentie, maar wat doe je eraan?”

Daoudi baalt ervan dat de gemeente niet naar lokale taxibedrijven heeft gekeken voor dit type vervoersdienst. Volgens de ondernemer viel er best met hem te praten over een eventuele samenwerking. Hij had zelfs in financieel opzicht water bij de wijn willen doen, zo laat Daoudi weten. “Ze hadden ook naar ons toe kunnen komen. Overal valt over te onderhandelen. Het was fijn geweest als ze eerst lokale taxibedrijven hiervoor hadden benaderd, zeker gezien alle tegenslagen als gevolg van corona”, zo besluit Daoudi.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “ANWB AutoMaatje doet intrede in Berg en Dal”

Rob Krabben|17.03.23|20:22

Daar gaan we weer, alweer een gemeente die mee doet, wanneer en hoe kunnen we dit een stop toe roepen?

Stevie W|21.03.23|18:00

@Rob Krabben Door bij aanbestedingen doelgroepenvervoer van deze Gemeenten het inkomensverlies te verdisconteren in de prijs. Daarvoor heb je wel
samenwerking nodig, maar dan is het een sigaar uit eigen doos.