Shutterstock - Uber
FNV

Opnieuw demonstratie tegen Uber in Den Haag

Uber. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Uber- en taxichauffeurs voeren dinsdag 21 maart opnieuw actie voor een eerlijke taximarkt. Dat meldt vakbond FNV op de eigen website. Dat doen ze dit keer in Den Haag. De chauffeurs verzamelen zich rond 14.00 uur voor het stadion van ADO Den Haag, waarna ze in colonne naar het Tweede Kamergebouw rijden. 

“Taxiplatforms lijken een voorkeursbehandeling te krijgen, waardoor zowel de platformchauffeurs als de taxicentralechauffeurs de klos zijn. Het is de FNV en de chauffeurs al jaren een doorn in het oog”, zo luidt het standpunt van de vakbond.

Eerlijke taximarkt

De taxichauffeurs zeggen een eerlijke taximarkt na te streven. Daar dragen platforms als Uber volgens de vakbond momenteel niet aan bij. “FNV heeft eerder berekend dat taxichauffeurs bij Uber na aftrek van hun kosten meestal niet eens het loon uit de taxi-cao halen. Soms zitten zij zelfs onder het minimumloon. Ook zijn ze niet verzekerd voor pensioen en arbeidsongeschiktheid en bouwen ze geen vakantiedagen en vakantiegeld op.”

In een eerdere verklaring weersprak Uber de aantijging van de vakbond, dat chauffeurs meestal niet eens het loon uit de cao halen. Volgens het taxiplatform verdienen de chauffeurs momenteel zelfs al meer dan onder een cao. “Ze zijn er het afgelopen jaar met maar liefst gemiddeld 35 procent op vooruitgegaan”, zei Uber daar begin vorige maand over tegen persbureau ANP.

Mark MacGann

Dinsdag 21 maart is volgens de vakbond een belangrijke dag om actie te voeren. Die dag is voormalig Uber-lobbyist en tevens klokkenluider Mark MacGann namelijk te gast in de Tweede Kamer. Hij spreekt daar met de commissie Financiën over onder meer de fiscale behandeling van het taxiplatform door de Nederlandse Belastingdienst.

“Uit diverse verklaringen die MacGann heeft geuit in andere landen is gebleken hoe nationale overheden Uber hebben bevoordeeld. Ook zijn kwalijke praktijken aan het licht gekomen richting taxichauffeurs. De taxichauffeurs en FNV komen daarom op voor een eerlijke taximarkt”, aldus FNV.

Ingrijpen

Het is niet de eerste keer dat taxichauffeurs demonstreren tegen het van origine Amerikaanse taxiplatform. Vorige maand protesteerden ze maar liefst drie keer voor de deur van het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Volgens FNV hebben die demonstraties echter nog niet voor het gewenste effect gezorgd. “Daarom trekken de chauffeurs samen naar Den Haag om de landelijke politiek nogmaals te vragen om in te grijpen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “Opnieuw demonstratie tegen Uber in Den Haag”

Ali Ates|21.03.23|21:02

Ik snap niet waarom een taxiondernemer zijn eigen bedrijf wilt opgeven en vervolgens in dienst wilt gaan bij uber voor een taxi cao loondienst.

Vertel de vakbond wel de waarheid over hoe het is om in loondienst chauffeur te zijn.
En als je als taxiondernemer niet meer kan verdienen dan taxi cao loon in de vier grote steden dan doe je echt iets verkeerd en moet je ander werk zoeken en niet alle taxionderneming ten onderbrengen.
Veel van ons heeft hele oorlog uitgevoerd om zelfstandig te worden.

Tiny Bakker|22.03.23|09:35

Stop eens 14 dagen met werken voor Uber en je zal zien dat Uber wel gaat luisteren naar de chauffeurs.

Jan de Waal|22.03.23|18:07

@Tiny Bakker Inderdaad al jaren janken de meeste die werk van Uber aannemen maar ze breken de vingers om ritten uit te voeren voor Uber toon met elkaar ballen en laat Uber de pestpokken krijgen en neem massaal geen werk meer aan !!!Maar zolang het gros ritten aan blijft nemen dan lacht Uber zich de pestpokken

Opnieuw demonstratie tegen Uber in Den Haag | TaxiPro
Shutterstock - Uber
FNV

Opnieuw demonstratie tegen Uber in Den Haag

Uber. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Uber- en taxichauffeurs voeren dinsdag 21 maart opnieuw actie voor een eerlijke taximarkt. Dat meldt vakbond FNV op de eigen website. Dat doen ze dit keer in Den Haag. De chauffeurs verzamelen zich rond 14.00 uur voor het stadion van ADO Den Haag, waarna ze in colonne naar het Tweede Kamergebouw rijden. 

“Taxiplatforms lijken een voorkeursbehandeling te krijgen, waardoor zowel de platformchauffeurs als de taxicentralechauffeurs de klos zijn. Het is de FNV en de chauffeurs al jaren een doorn in het oog”, zo luidt het standpunt van de vakbond.

Eerlijke taximarkt

De taxichauffeurs zeggen een eerlijke taximarkt na te streven. Daar dragen platforms als Uber volgens de vakbond momenteel niet aan bij. “FNV heeft eerder berekend dat taxichauffeurs bij Uber na aftrek van hun kosten meestal niet eens het loon uit de taxi-cao halen. Soms zitten zij zelfs onder het minimumloon. Ook zijn ze niet verzekerd voor pensioen en arbeidsongeschiktheid en bouwen ze geen vakantiedagen en vakantiegeld op.”

In een eerdere verklaring weersprak Uber de aantijging van de vakbond, dat chauffeurs meestal niet eens het loon uit de cao halen. Volgens het taxiplatform verdienen de chauffeurs momenteel zelfs al meer dan onder een cao. “Ze zijn er het afgelopen jaar met maar liefst gemiddeld 35 procent op vooruitgegaan”, zei Uber daar begin vorige maand over tegen persbureau ANP.

Mark MacGann

Dinsdag 21 maart is volgens de vakbond een belangrijke dag om actie te voeren. Die dag is voormalig Uber-lobbyist en tevens klokkenluider Mark MacGann namelijk te gast in de Tweede Kamer. Hij spreekt daar met de commissie Financiën over onder meer de fiscale behandeling van het taxiplatform door de Nederlandse Belastingdienst.

“Uit diverse verklaringen die MacGann heeft geuit in andere landen is gebleken hoe nationale overheden Uber hebben bevoordeeld. Ook zijn kwalijke praktijken aan het licht gekomen richting taxichauffeurs. De taxichauffeurs en FNV komen daarom op voor een eerlijke taximarkt”, aldus FNV.

Ingrijpen

Het is niet de eerste keer dat taxichauffeurs demonstreren tegen het van origine Amerikaanse taxiplatform. Vorige maand protesteerden ze maar liefst drie keer voor de deur van het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Volgens FNV hebben die demonstraties echter nog niet voor het gewenste effect gezorgd. “Daarom trekken de chauffeurs samen naar Den Haag om de landelijke politiek nogmaals te vragen om in te grijpen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “Opnieuw demonstratie tegen Uber in Den Haag”

Ali Ates|21.03.23|21:02

Ik snap niet waarom een taxiondernemer zijn eigen bedrijf wilt opgeven en vervolgens in dienst wilt gaan bij uber voor een taxi cao loondienst.

Vertel de vakbond wel de waarheid over hoe het is om in loondienst chauffeur te zijn.
En als je als taxiondernemer niet meer kan verdienen dan taxi cao loon in de vier grote steden dan doe je echt iets verkeerd en moet je ander werk zoeken en niet alle taxionderneming ten onderbrengen.
Veel van ons heeft hele oorlog uitgevoerd om zelfstandig te worden.

Tiny Bakker|22.03.23|09:35

Stop eens 14 dagen met werken voor Uber en je zal zien dat Uber wel gaat luisteren naar de chauffeurs.

Jan de Waal|22.03.23|18:07

@Tiny Bakker Inderdaad al jaren janken de meeste die werk van Uber aannemen maar ze breken de vingers om ritten uit te voeren voor Uber toon met elkaar ballen en laat Uber de pestpokken krijgen en neem massaal geen werk meer aan !!!Maar zolang het gros ritten aan blijft nemen dan lacht Uber zich de pestpokken