TCO-eigenaar Appie Kuiper
Taxi Centrale Oldambt

Na zes jaar strijd eindelijk succes: taxi’s krijgen toegang tot Marktplein in Winschoten

TCO-eigenaar Appie Kuiper met zijn taxi's.Foto: TCO

Na zes lange jaren is er voor Appie Kuiper, eigenaar van Taxi Centrale Oldambt (TCO), reden voor een feestje. Sinds deze week krijgen taxi’s toegang tot het Marktplein in Winschoten, om te wachten op passagiers. De Groningse taxiondernemer is maar wat blij met deze verandering. “We hebben wel een klein feestje gevierd.”

“We zijn er heel erg blij mee”, zegt Appie Kuiper daar desgevraagd over tegen TaxiPro. “In het verleden moesten wij een ontheffingsvergunning kopen om op het Marktplein te mogen staan. Zo’n ontheffingskaart kost ongeveer honderd euro. Als je, zoals wij, zes taxi’s hebt, kost dat zeshonderd euro. Op een gegeven moment kreeg ik door dat andere grote vervoersbedrijven niet voor zo’n ontheffing betaalden. Dan betaal ik er ook niet meer voor, dacht ik bij mijzelf.”

Vlotte babbel

Deze opvatting resulteerde in een strijd van in totaal zes jaar met de gemeente Oldambt. “Ik heb hierover gesprekken gevoerd met de gemeente, de burgemeester en met de politie. Uiteindelijk gedoogden ze het. Maar als je een agent trof die wilde verbaliseren, dan trok je toch altijd aan het kortste eind. Dan kreeg je gewoon een boete van 130 euro. Dat was bij mij nooit zo’n probleem, want ik heb wel een vlotte babbel. Maar ook ik werd dan altijd weggestuurd. Eigenlijk werden we weggestuurd omdat we daar ons brood verdienden. Zo is dat jarenlang gegaan. Gelukkig kregen we deze week het verlossende telefoontje. Toen hebben we wel een klein feestje gevierd.”

Tijdens dat telefoontje werd aan Kuiper medegedeeld, dat taxi’s vanaf deze week 24/7 toegang krijgen tot het Marktplein in Winschoten. De reden waarom taxi’s zolang niet welkom waren op het plein? “Omdat het voetgangersgebied was”, verklaart de TCO-eigenaar. “Het plein was destijds ook op de schop gegaan. De oude taxistandplaatsen waren allemaal verdwenen. In eerste instantie wilden ze standplaatsen aanleggen voor ongeveer één á twee taxi’s, maar daar hebben wij natuurlijk niks aan. Toen heb ik tegen de gemeente gezegd: geef ons nou gewoon toegang tot het Marktplein. Dan gaan we netjes in een rij staan en heeft niemand last van ons.”

Win-winsituatie

Nu taxi’s sinds deze week dus wél toegang krijgen tot het Marktplein, spreekt Appie Kuiper over een win-winsituatie. “Op de oude plek waar wij voorheen altijd stonden, ervaarden mensen juist overlast. Ik denk dat de mensen die daar in die appartementen wonen hier ook erg blij mee zijn, want die overlast is nu dus weg. Welke voordelen er nog meer zijn? Vooral voor de horeca is het nu makkelijker geworden. Als zij van een klant af willen, dan ziet zo’n kroegbaas nu de taxi’s staan en kan hij die persoon naar ons toe brengen. Het gaat nu eindelijk zoals het zou moeten gaan in de gemeente Oldambt”, zo besluit een tevreden Kuiper.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.