Taxichauffeurs blokkeren weg in Amsterdam
Verkeersbeleid

Amsterdamse raad stemt ondanks taxiprotest in met knip Weesperstraat

Taxichauffeurs blokkeerden verschillende wegen in het centrum van Amsterdam. Foto: Take a Taxi

De Amsterdamse gemeenteraad heeft gisteren tijdens de raadsvergadering ingestemd voor de knip in de Weesperstraat. Door de stemming wordt de Weesperstraat voor zes weken, van 12 juni tot 23 juli, afgesloten voor doorgaand autoverkeer. 

Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid (PvdA) stemden voor de pilot. “Al meer dan twintig jaar wordt bewoners voorgehouden dat de Weesperstraat een leefbare straat gaat worden. Het is daarom goed dat we na jaren praten eindelijk actie gaan ondernemen. De stad is er uiteindelijk voor mensen, niet alleen doorgaande voertuigen”, zei GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting daar tijdens de gemeenteraadsvergadering over.

“De pilot Weesperstraat kan goede inzichten bieden in of deze maatregel kan werken, om de leefbaarheid in deze straat te verbeteren”, zo is PvdA-raadslid Farley Asruf van mening. “Het is een spannende pilot. Juist vanwege de mogelijke hinder die men hiervan kan ondervinden, is het van belang dat er relevante data wordt verzameld.”

Bereikbaarheid

Oppositiepartijen zijn dat niet met de coalitiepartijen eens. Zo diende Denk-raadslid Süleyman Koyuncu tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in, die het college opriep de pilot uit te stellen. JA21-raadslid Kevin Kreuger diende zelfs een motie in om het plan in zijn geheel van tafel te krijgen. Volgens hem zorgt deze knip voor een slechte bereikbaarheid, die zowel door inwoners als ondernemers gevoeld gaat worden. Beide moties vonden geen meerderheid en werden verworpen.

Dat betekent dat de Weesperstraat deze zomer daadwerkelijk voor zes weken gesloten wordt voor doorgaand autoverkeer, tot grote teleurstelling van verschillende taxichauffeurs. “Ik ben niet verrast, maar dit is natuurlijk totaal waardeloos”, zegt taxiondernemer Stef Keij daarover. “De enige mogelijkheid die nu nog overblijft om dit waanzin-project te stoppen, is een gang naar de rechter.”

Blokkade

Ruim honderd taxichauffeurs uitten gisteren hun onvrede over het verkeersbeleid van de gemeente, door tijdens een protest verschillende wegen te blokkeren. Onder andere het Weesperplein en de Sarphatistraat moesten het ontgelden. Het verkeer stond hierdoor in een deel van het centrum enige tijd vast, net als een deel van het openbaar vervoer. “Excuses aan iedereen die mogelijk wordt getroffen door enige vertraging om naar huis te gaan”, zo tweette Keij.

“De reden dat alle Amsterdamse taxichauffeurs wéér genoodzaakt zijn om actie te voeren, is omdat de gemeente niet serieus op de problematiek in wil gaan. Belangrijke doorgaande wegen worden afgesloten, waardoor wij klanten niet meer op een veilige manier kunnen ophalen en afzetten. Daar komt straks de knip in de Weesperstraat bij. Na een aantal ontzettend taaie corona jaren is dit dé tijd om onze reserves aan te vullen, maar dat wordt ons onmogelijk gemaakt. Laat ons ons werk doen”, zo besluit Keij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

8 reacties op “Amsterdamse raad stemt ondanks taxiprotest in met knip Weesperstraat”

John Wissen|11.05.23|18:19

Als de weesperstraat dicht is dan is dit de oplossing de metalen palen hoek amstel en amstelstaat moeten weg dan vrije baan v.a utrechtsestraat grachtjes naar de amstel dan rokin dan dam opgelost dus metalen palen weg

John Wissen|11.05.23|18:21

Dat is de beste oplissing!! Naar dam zie eerder bericht en naar ijtunnel niet anders dan de tunnel cs scheepvaartmuseum dan ijtunnel..

John Wissen|11.05.23|18:22

en naar ijtunnel niet anders dan de tunnel cs scheepvaartmuseum dan ijtunnel..

Bert van der Loo|12.05.23|18:44

Gewoon weer actie voeren zodra de knip is ingevoerd. Is de enige manier.

Bert van der Loo|12.05.23|18:49

De bewoners van Oostenburgergracht zijn de pineut. Zes weken lang zal het daar muurvast staan. Dag en nacht. Tel uit je milieuwinst.

Ton van Dalfsen|13.05.23|10:52

@ Bert, Ook de kattenburgerstraat. Komt grote overlast. Mensen gaan andere wegen zoeken. En daardoor grote overlast in andere straten. Kijk ook maar naar de tegenwoordige file vanuit Houthavens. Ronkende auto’s. Verbaasd me dat die bewoners nog niet zijn gaan klagen. Milieuwinst verplaatsen.

Stef Bouwhuis|16.05.23|14:27

Het wordt tijd dat dit college naar huis wordt gestuurd. Dit experiment om de Weesperstraat leefbaar te maken leidt niet tot vermindering van de autodruk in de binnenstad. De druk wordt alleen verplaatst naar allerlei wegen, die daar ongeschikt voor zijn. Het zou pas een experiment zijn als particuliere voertuigen niet zijnde van bewoners in bepaalde gebieden niet zouden worden toegelaten. Hierdoor maak je ruimte voor het beroepsvervoer én het Openbaar Vervoer.

Ko de Ruiter|16.05.23|15:42

De enige manier is om eens in de week de Weesperstraat en Anne Frankstraat tijdens de spits te blokkeren, de gemeente doet het niet voor niets in de zomer vakantie, minder verkeer, veel mensen op vakantie dus ook minder klachten! In die tijd ook naar de rechter stappen, want dan kunnen we aantonen wat voor een bende het is!

Amsterdamse raad stemt ondanks taxiprotest in met knip Weesperstraat | TaxiPro
Taxichauffeurs blokkeren weg in Amsterdam
Verkeersbeleid

Amsterdamse raad stemt ondanks taxiprotest in met knip Weesperstraat

Taxichauffeurs blokkeerden verschillende wegen in het centrum van Amsterdam. Foto: Take a Taxi

De Amsterdamse gemeenteraad heeft gisteren tijdens de raadsvergadering ingestemd voor de knip in de Weesperstraat. Door de stemming wordt de Weesperstraat voor zes weken, van 12 juni tot 23 juli, afgesloten voor doorgaand autoverkeer. 

Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid (PvdA) stemden voor de pilot. “Al meer dan twintig jaar wordt bewoners voorgehouden dat de Weesperstraat een leefbare straat gaat worden. Het is daarom goed dat we na jaren praten eindelijk actie gaan ondernemen. De stad is er uiteindelijk voor mensen, niet alleen doorgaande voertuigen”, zei GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting daar tijdens de gemeenteraadsvergadering over.

“De pilot Weesperstraat kan goede inzichten bieden in of deze maatregel kan werken, om de leefbaarheid in deze straat te verbeteren”, zo is PvdA-raadslid Farley Asruf van mening. “Het is een spannende pilot. Juist vanwege de mogelijke hinder die men hiervan kan ondervinden, is het van belang dat er relevante data wordt verzameld.”

Bereikbaarheid

Oppositiepartijen zijn dat niet met de coalitiepartijen eens. Zo diende Denk-raadslid Süleyman Koyuncu tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in, die het college opriep de pilot uit te stellen. JA21-raadslid Kevin Kreuger diende zelfs een motie in om het plan in zijn geheel van tafel te krijgen. Volgens hem zorgt deze knip voor een slechte bereikbaarheid, die zowel door inwoners als ondernemers gevoeld gaat worden. Beide moties vonden geen meerderheid en werden verworpen.

Dat betekent dat de Weesperstraat deze zomer daadwerkelijk voor zes weken gesloten wordt voor doorgaand autoverkeer, tot grote teleurstelling van verschillende taxichauffeurs. “Ik ben niet verrast, maar dit is natuurlijk totaal waardeloos”, zegt taxiondernemer Stef Keij daarover. “De enige mogelijkheid die nu nog overblijft om dit waanzin-project te stoppen, is een gang naar de rechter.”

Blokkade

Ruim honderd taxichauffeurs uitten gisteren hun onvrede over het verkeersbeleid van de gemeente, door tijdens een protest verschillende wegen te blokkeren. Onder andere het Weesperplein en de Sarphatistraat moesten het ontgelden. Het verkeer stond hierdoor in een deel van het centrum enige tijd vast, net als een deel van het openbaar vervoer. “Excuses aan iedereen die mogelijk wordt getroffen door enige vertraging om naar huis te gaan”, zo tweette Keij.

“De reden dat alle Amsterdamse taxichauffeurs wéér genoodzaakt zijn om actie te voeren, is omdat de gemeente niet serieus op de problematiek in wil gaan. Belangrijke doorgaande wegen worden afgesloten, waardoor wij klanten niet meer op een veilige manier kunnen ophalen en afzetten. Daar komt straks de knip in de Weesperstraat bij. Na een aantal ontzettend taaie corona jaren is dit dé tijd om onze reserves aan te vullen, maar dat wordt ons onmogelijk gemaakt. Laat ons ons werk doen”, zo besluit Keij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

8 reacties op “Amsterdamse raad stemt ondanks taxiprotest in met knip Weesperstraat”

John Wissen|11.05.23|18:19

Als de weesperstraat dicht is dan is dit de oplossing de metalen palen hoek amstel en amstelstaat moeten weg dan vrije baan v.a utrechtsestraat grachtjes naar de amstel dan rokin dan dam opgelost dus metalen palen weg

John Wissen|11.05.23|18:21

Dat is de beste oplissing!! Naar dam zie eerder bericht en naar ijtunnel niet anders dan de tunnel cs scheepvaartmuseum dan ijtunnel..

John Wissen|11.05.23|18:22

en naar ijtunnel niet anders dan de tunnel cs scheepvaartmuseum dan ijtunnel..

Bert van der Loo|12.05.23|18:44

Gewoon weer actie voeren zodra de knip is ingevoerd. Is de enige manier.

Bert van der Loo|12.05.23|18:49

De bewoners van Oostenburgergracht zijn de pineut. Zes weken lang zal het daar muurvast staan. Dag en nacht. Tel uit je milieuwinst.

Ton van Dalfsen|13.05.23|10:52

@ Bert, Ook de kattenburgerstraat. Komt grote overlast. Mensen gaan andere wegen zoeken. En daardoor grote overlast in andere straten. Kijk ook maar naar de tegenwoordige file vanuit Houthavens. Ronkende auto’s. Verbaasd me dat die bewoners nog niet zijn gaan klagen. Milieuwinst verplaatsen.

Stef Bouwhuis|16.05.23|14:27

Het wordt tijd dat dit college naar huis wordt gestuurd. Dit experiment om de Weesperstraat leefbaar te maken leidt niet tot vermindering van de autodruk in de binnenstad. De druk wordt alleen verplaatst naar allerlei wegen, die daar ongeschikt voor zijn. Het zou pas een experiment zijn als particuliere voertuigen niet zijnde van bewoners in bepaalde gebieden niet zouden worden toegelaten. Hierdoor maak je ruimte voor het beroepsvervoer én het Openbaar Vervoer.

Ko de Ruiter|16.05.23|15:42

De enige manier is om eens in de week de Weesperstraat en Anne Frankstraat tijdens de spits te blokkeren, de gemeente doet het niet voor niets in de zomer vakantie, minder verkeer, veel mensen op vakantie dus ook minder klachten! In die tijd ook naar de rechter stappen, want dan kunnen we aantonen wat voor een bende het is!