Cost of car insurance. Bron: Flickr/QuoteInspector.com
Minder criminaliteit

Autoverzekeringen afgelopen half jaar goedkoper geworden

Ongewijzigde foto Cost of car insurance. Foto: Flickr/QuoteInspector.com

De premies van autoverzekeringen zijn het afgelopen half jaar verder gedaald. Dat blijkt uit de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde premie voor een autoverzekering lag in de eerste zes maanden van dit jaar op 80,74 euro per maand. In 2021 was de gemiddelde premie nog 82,27 euro per maand. 

“Dat de premies daalden komt mede doordat er in 2021 minder voertuigcriminaliteit was, zoals diefstal, autobranden en vandalisme”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit effect verwerken verzekeraars in de premies van de eerste maanden van dit jaar.”

Minder schade door criminaliteit

De reden voor de daling wordt voor een groot deel toegeschreven aan het feit dat er minder schade door criminaliteit is ontstaan. Zo was in 2021 het aantal autodiefstallen lager dan de afgelopen vijf jaar. Verder daalde het aantal autobranden en was er minder vandalisme aan auto’s. Dit komt vermoedelijk doordat mensen vanwege de coronapandemie vaker thuis waren. De premiedaling komt vooral doordat verzekeraars de positieve schadecijfers van 2021 verrekenden in hun premies.

Stijging in zicht

Bulthuis verwacht dan ook dat de premies binnenkort weer zullen stijgen. “Nu mensen weer vaker met de auto op pad of naar het werk gaan, neemt de criminaliteit toe. Daarnaast zorgt de hoge inflatie er ook voor dat reparaties aan auto’s steeds duurder worden. Hierdoor zullen autoverzekeraars de premies juist weer moeten verhogen, om de toenemende schadelast te kunnen betalen.”

Grafiek Geld.nl

Onbewerkte Foto: Flickr/QuoteInspector.com. Fotolicentie.  

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.