ANP - Qat
Zevenaar

Twee passagiers betrapt in taxi met 90 kilo drugs

Een bosje qat. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Koen van Weel

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen vrijdag op de A12 bij Zevenaar een Duitse taxi van de weg gehaald. Na de controle bleek dat de passagiers, een 55-jarige man en een 55-jarige vrouw, in totaal negentig kilo drugs in hun bagage hadden meegenomen. 

Tijdens de controle overhandigde het tweetal beide twee Nederlandse paspoorten, met daarin meerdere stempels van Zuid-Afrika. “Ze verklaarden daar voor een feestje te zijn geweest”, schrijft de Koninklijke Marechaussee daarover op Instagram. “Vervolgens hebben we hun bagage gecontroleerd, waarbij we meerdere takken van de drug qat in een sporttas vonden. Hierop zijn beide personen aangehouden.”

Na onderzoek bleek dat er in totaal negentig kilo qat in de bagage zat. De zaak is inmiddels overgedragen aan Politie Rivierenland-Oost. Beide passagiers zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Verboden middel

Qat is een verboden middel dat genoemd staat in de Opiumwet sinds 5 januari 2013. De werkzame stoffen in qat zijn al eerder verboden, zo stelt de Marechaussee. Door te kauwen op de bladeren worden de werkzame stoffen actief. De plant komt vooral voor in Oost-Afrikaanse en Arabische landen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.