Henk van Gelderen
Jaarverslag

SFM: aantal faillissementen neemt dit jaar toe

Henk van Gelderen, directeur Sociaal Fonds Mobiliteit. Foto: TaxiPro/ProMedia

Het Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) verwacht dat het aantal faillissementen in de taxibranche dit jaar toeneemt. Dat schrijft SFM in haar jaarverslag, dat deze week is gepubliceerd. De huidige inflatie en hoge kosten spelen volgens de stichting daar een belangrijke rol in.

Volgens SFM hebben veel vervoersbedrijven tijdens de coronacrisis moeilijkheden ondervonden. Daar bovenop hebben ze in 2022 te maken gekregen met inflatie en hoge kosten, wat de bedrijfsvoering flink onder druk heeft gezet. “Bovendien kan het terugbetalen van te veel ontvangen steunmaatregelen een grote impact hebben op de financiële gezondheid van deze bedrijven”, aldus SFM.

“Ondanks de verwachte bedrijfsovernames en faillissementen, verwacht Sociaal Fonds Mobiliteit dat de vraag naar zorgvervoer niet zal afnemen. Sterker nog: SFM verwacht, met het oog op een groeiende en vergrijzende bevolking, dat de vraag naar zorgvervoer de komende jaren verder zal stijgen, waardoor de vraag naar personeel – met name chauffeurs – verder zal toenemen.”

Noodzaak

SFM stelt in het jaarverslag tevens dat de vraag naar zorgvervoer, met uitzondering op het Wmo- en Valys-vervoer, weer op het oude niveau is gekomen van voor de coronacrisis. Sociaal recreatief vervoer is voor 80 procent terug op het oude niveau. “Dit onderstreept de noodzaak om door te gaan met het promoten van het vak. Tegelijkertijd dwingt dit tekort de branche ook met opdrachtgevers na te gaan in hoeverre het vervoer slimmer kan worden uitgevoerd, zodat dezelfde vervoersvolumes met minder chauffeurs kan worden uitgevoerd”, zo besluit de stichting.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “SFM: aantal faillissementen neemt dit jaar toe”

richard Jaasma|22.06.23|16:27

Hallo Allemaal,
Misschien SFM iets over na te denken over een andere CAO (voor kleine Taxiondernemers) die niet zoveel geld kost ,als deze !!het is bijna niet meer te doen (oproepen, uren )
terug naar de oude cao dus.

Taxi Richard Sneek.

SFM: aantal faillissementen neemt dit jaar toe | TaxiPro
Henk van Gelderen
Jaarverslag

SFM: aantal faillissementen neemt dit jaar toe

Henk van Gelderen, directeur Sociaal Fonds Mobiliteit. Foto: TaxiPro/ProMedia

Het Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) verwacht dat het aantal faillissementen in de taxibranche dit jaar toeneemt. Dat schrijft SFM in haar jaarverslag, dat deze week is gepubliceerd. De huidige inflatie en hoge kosten spelen volgens de stichting daar een belangrijke rol in.

Volgens SFM hebben veel vervoersbedrijven tijdens de coronacrisis moeilijkheden ondervonden. Daar bovenop hebben ze in 2022 te maken gekregen met inflatie en hoge kosten, wat de bedrijfsvoering flink onder druk heeft gezet. “Bovendien kan het terugbetalen van te veel ontvangen steunmaatregelen een grote impact hebben op de financiële gezondheid van deze bedrijven”, aldus SFM.

“Ondanks de verwachte bedrijfsovernames en faillissementen, verwacht Sociaal Fonds Mobiliteit dat de vraag naar zorgvervoer niet zal afnemen. Sterker nog: SFM verwacht, met het oog op een groeiende en vergrijzende bevolking, dat de vraag naar zorgvervoer de komende jaren verder zal stijgen, waardoor de vraag naar personeel – met name chauffeurs – verder zal toenemen.”

Noodzaak

SFM stelt in het jaarverslag tevens dat de vraag naar zorgvervoer, met uitzondering op het Wmo- en Valys-vervoer, weer op het oude niveau is gekomen van voor de coronacrisis. Sociaal recreatief vervoer is voor 80 procent terug op het oude niveau. “Dit onderstreept de noodzaak om door te gaan met het promoten van het vak. Tegelijkertijd dwingt dit tekort de branche ook met opdrachtgevers na te gaan in hoeverre het vervoer slimmer kan worden uitgevoerd, zodat dezelfde vervoersvolumes met minder chauffeurs kan worden uitgevoerd”, zo besluit de stichting.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “SFM: aantal faillissementen neemt dit jaar toe”

richard Jaasma|22.06.23|16:27

Hallo Allemaal,
Misschien SFM iets over na te denken over een andere CAO (voor kleine Taxiondernemers) die niet zoveel geld kost ,als deze !!het is bijna niet meer te doen (oproepen, uren )
terug naar de oude cao dus.

Taxi Richard Sneek.