Wethouder, Eric Wiebes, Amsterdam

Actievoerende taxichauffeurs kunnen TTO-vergunning kwijtraken

De gemeente Amsterdam gaat streng optreden tegen taxichauffeurs die actie voeren. Amsterdamse TTO-taxi’s die deelnemen aan protestacties en daarbij wegen blokkeren of handhavers agressief benaderen, raken hun Amsterdamse taxivergunning kwijt. En als de TTO-organisaties eraan meewerken, raakt ook hun vergunning in gevaar. Protesteren mag, maar er moet eerst een vergunning voor aangevraagd worden. Daarvoor waarschuwt de gemeente Amsterdam.

Sinds juni heeft Amsterdam nieuwe taxiregels. Handhaving van die nieuwe regels zijn afgesproken onderdeel en beschermen klanten én chauffeurs. Afgelopen zaterdagnacht en maandagmiddag zijn er twee protestacties van Amsterdamse taxichauffeurs geweest. Ze willen dat de controles verminderen.

Controle chauffeurs

“Chauffeurs die zijn aangesloten bij een Toegelaten Taxiorganisaties (TTO) hebben er recht op dat de gemeente controleert of andere chauffeurs ook zijn aangesloten bij een TTO”, meldt de gemeente. “Goede chauffeurs hebben recht op controle van slechte chauffeurs. De overgrote meerderheid van de Amsterdamse taxichauffeurs heeft daar baat bij.”

De gemeente beschouwt de TTO’s als de vertegenwoordigers van de Amsterdamse taxibranche en gaat niet in op acties van chauffeurs. Over 2 weken hebben Burgemeester Van der Laan en wethouder Wiebes een gesprek met de TTO’s. Ideeën, evaluatiepunten en klachten van chauffeurs kunnen via de TTO’s daar en dan besproken worden. Het gesprek wordt samen met de TTO’s voorbereid door de gemeente.

Toezichthouders

“Van taxichauffeurs die bij acties strafbare feiten plegen, zoals agressie naar toezichthouders of het blokkeren van verkeerswegen of tunnels, zal deTaxxxivergunning worden ingetrokken”, waarschuwt de gemeente. “Betrokkenheid van TTO’s bij dergelijke strafbare feiten kan ook gevolgen hebben voor de TTO-vergunning. Dat geldt ook wanneer het plaatsvindt buiten de gemeente Amsterdam. Met omliggende gemeenten, zoals Haarlemmermeer, is een actieve informatie-uitwisseling.”

Ook de Stichting Taxi Controle (STC), die het aanvullend taxivervoer vanaf Schiphol regelt, geeft volgens de gemeente aan niet gediend te zijn van dergelijke gedragingen. Deelname aan blokkeringsacties heeft ook gevolgen voor het rijden vanaf Schiphol door taxichauffeurs die zijn aangesloten bij een GTO-STC. “In geval van een demonstratie moet deze worden aangemeld bij het stadsdeel waarin betreffende demonstratie gaat plaatsvinden”, laat de gemeente weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Actievoerende taxichauffeurs kunnen TTO-vergunning kwijtraken”

Paul Dijkhuizen|30.11.13|03:48

Wordt het iedereen nu duidelijk waarom die TTO’s er zo nodig moesten komen? De individuele taxichauffeur is nu monddood, het is schikken naar de wensen van de gemeente, of je raakt je vergunning kwijt!

Pierre van Aert|02.12.13|09:54

Dat is wel een extra handigheidje van de gemeente geweest ja, stond ook gewoon niemand bij stil.

Actievoerende taxichauffeurs kunnen TTO-vergunning kwijtraken | TaxiPro
Wethouder, Eric Wiebes, Amsterdam

Actievoerende taxichauffeurs kunnen TTO-vergunning kwijtraken

De gemeente Amsterdam gaat streng optreden tegen taxichauffeurs die actie voeren. Amsterdamse TTO-taxi’s die deelnemen aan protestacties en daarbij wegen blokkeren of handhavers agressief benaderen, raken hun Amsterdamse taxivergunning kwijt. En als de TTO-organisaties eraan meewerken, raakt ook hun vergunning in gevaar. Protesteren mag, maar er moet eerst een vergunning voor aangevraagd worden. Daarvoor waarschuwt de gemeente Amsterdam.

Sinds juni heeft Amsterdam nieuwe taxiregels. Handhaving van die nieuwe regels zijn afgesproken onderdeel en beschermen klanten én chauffeurs. Afgelopen zaterdagnacht en maandagmiddag zijn er twee protestacties van Amsterdamse taxichauffeurs geweest. Ze willen dat de controles verminderen.

Controle chauffeurs

“Chauffeurs die zijn aangesloten bij een Toegelaten Taxiorganisaties (TTO) hebben er recht op dat de gemeente controleert of andere chauffeurs ook zijn aangesloten bij een TTO”, meldt de gemeente. “Goede chauffeurs hebben recht op controle van slechte chauffeurs. De overgrote meerderheid van de Amsterdamse taxichauffeurs heeft daar baat bij.”

De gemeente beschouwt de TTO’s als de vertegenwoordigers van de Amsterdamse taxibranche en gaat niet in op acties van chauffeurs. Over 2 weken hebben Burgemeester Van der Laan en wethouder Wiebes een gesprek met de TTO’s. Ideeën, evaluatiepunten en klachten van chauffeurs kunnen via de TTO’s daar en dan besproken worden. Het gesprek wordt samen met de TTO’s voorbereid door de gemeente.

Toezichthouders

“Van taxichauffeurs die bij acties strafbare feiten plegen, zoals agressie naar toezichthouders of het blokkeren van verkeerswegen of tunnels, zal deTaxxxivergunning worden ingetrokken”, waarschuwt de gemeente. “Betrokkenheid van TTO’s bij dergelijke strafbare feiten kan ook gevolgen hebben voor de TTO-vergunning. Dat geldt ook wanneer het plaatsvindt buiten de gemeente Amsterdam. Met omliggende gemeenten, zoals Haarlemmermeer, is een actieve informatie-uitwisseling.”

Ook de Stichting Taxi Controle (STC), die het aanvullend taxivervoer vanaf Schiphol regelt, geeft volgens de gemeente aan niet gediend te zijn van dergelijke gedragingen. Deelname aan blokkeringsacties heeft ook gevolgen voor het rijden vanaf Schiphol door taxichauffeurs die zijn aangesloten bij een GTO-STC. “In geval van een demonstratie moet deze worden aangemeld bij het stadsdeel waarin betreffende demonstratie gaat plaatsvinden”, laat de gemeente weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Actievoerende taxichauffeurs kunnen TTO-vergunning kwijtraken”

Paul Dijkhuizen|30.11.13|03:48

Wordt het iedereen nu duidelijk waarom die TTO’s er zo nodig moesten komen? De individuele taxichauffeur is nu monddood, het is schikken naar de wensen van de gemeente, of je raakt je vergunning kwijt!

Pierre van Aert|02.12.13|09:54

Dat is wel een extra handigheidje van de gemeente geweest ja, stond ook gewoon niemand bij stil.