Den Haag. Foto: iStock / GAPS

Wachten op taxiklant mag niet in voetgangersgebied

Den Haag. Foto: iStock / GAPS (onbeperkt gebruik)

Je klant in en uit de taxi laten stappen in een voetgangersgebied is wat anders dan in dat gebied op diezelfde passagier wachten. En het verschil tussen daartussen is 140 euro, want dat is de boete die een taxichauffeur ook na een hoger beroep moet betalen.

Het gaat in dit geval om een voetgangersgebied in het centrum van Den Haag. De chauffeur in kwestie had een ontheffing waarmee hij in zo’n gebied mag rijden om klanten in en uit de taxi te laten stappen. Hij haalde die avond, nu twee jaar geleden, een klant op waarmee hij per sms contact had gehad over het tijdstip van oppikken. Terwijl hij op de klant wachtte, diende zich een handhaver aan. Deze gaf aan de taxichauffeur te bekeuren voor het te vroeg stilstaan op de taxi-opstelplaats.

Wilde niet luisteren

De man vond deze sanctie van 140 euro niet terecht. Hij was daar immers om een klant op te halen en gebruikte de opstelplaats niet als standplaats, en daarmee handelde hij in zijn ogen volgens de regels van de ontheffing. Bovendien was er geen bord met het verbod om stil te staan. De taxichauffeur wilde de handhaver zijn ontheffing en de sms van zijn klant laten zien, maar de verbalisant wilde niet naar hem luisteren. De man vocht zijn boete aan bij de rechter en toen deze de geldstraf bevestigde, ging de taxichauffeur in hoger beroep.

Daar gaf het gerechtshof aan dat de man niet wordt verweten dat hij de taxi-opstelplaats ten onrechte zou hebben gebruikt, of dat hij een verboden stil te staan-bord had genegeerd. Hem wordt verweten dat hij in strijd heeft gehandeld met zijn ontheffing voor het rijden in het voetgangersgebied. En dan gaat het specifiek om het volgende: de taxichauffeur mocht op het tijdstip in kwestie in dat gebied zijn om passagiers in en uit te laten stappen, maar de regel is dan wel dat dit meteen gebeurt. En daarna moet de taxi het voetgangersgebied direct verlaten.

Geen contact

En dat is dus niet gebeurd, constateert het hof. De handhaver zag de taxi al zo’n vier minuten stilstaan voordat hij de taxichauffeur aansprak. Het uitdelen van de bekeuring duurde vervolgens nog eens vijf minuten. In die tijd verscheen de klant, waarop de chauffeur zei te wachten, niet bij de taxi. Ook was er geen contact tussen de chauffeur en de passagier. Die zou vertraagd zijn geweest vanwege een last minute toiletbezoek, maar dat doet er volgens het gerechtshof niets aan af dat de taxi een kleine vijf minuten stilstond waar dat niet mocht. De boete van 140 euro blijft dan ook in stand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Wachten op taxiklant mag niet in voetgangersgebied”

Pierre van Aert|02.11.20|11:13

Mooie boel, bij de deel ( regiotaxi ) bellen wij altijd 10 minuten vooraf dat de wagen er aan komt. Als wij dan aanbellen en de klant zegt dat ze nog even naar het toilet moeten, dan zeg ik altijd dat men dan die 10 minuten hadden moeten benutten en rij gewoon door.

Wachten op taxiklant mag niet in voetgangersgebied | TaxiPro
Den Haag. Foto: iStock / GAPS

Wachten op taxiklant mag niet in voetgangersgebied

Den Haag. Foto: iStock / GAPS (onbeperkt gebruik)

Je klant in en uit de taxi laten stappen in een voetgangersgebied is wat anders dan in dat gebied op diezelfde passagier wachten. En het verschil tussen daartussen is 140 euro, want dat is de boete die een taxichauffeur ook na een hoger beroep moet betalen.

Het gaat in dit geval om een voetgangersgebied in het centrum van Den Haag. De chauffeur in kwestie had een ontheffing waarmee hij in zo’n gebied mag rijden om klanten in en uit de taxi te laten stappen. Hij haalde die avond, nu twee jaar geleden, een klant op waarmee hij per sms contact had gehad over het tijdstip van oppikken. Terwijl hij op de klant wachtte, diende zich een handhaver aan. Deze gaf aan de taxichauffeur te bekeuren voor het te vroeg stilstaan op de taxi-opstelplaats.

Wilde niet luisteren

De man vond deze sanctie van 140 euro niet terecht. Hij was daar immers om een klant op te halen en gebruikte de opstelplaats niet als standplaats, en daarmee handelde hij in zijn ogen volgens de regels van de ontheffing. Bovendien was er geen bord met het verbod om stil te staan. De taxichauffeur wilde de handhaver zijn ontheffing en de sms van zijn klant laten zien, maar de verbalisant wilde niet naar hem luisteren. De man vocht zijn boete aan bij de rechter en toen deze de geldstraf bevestigde, ging de taxichauffeur in hoger beroep.

Daar gaf het gerechtshof aan dat de man niet wordt verweten dat hij de taxi-opstelplaats ten onrechte zou hebben gebruikt, of dat hij een verboden stil te staan-bord had genegeerd. Hem wordt verweten dat hij in strijd heeft gehandeld met zijn ontheffing voor het rijden in het voetgangersgebied. En dan gaat het specifiek om het volgende: de taxichauffeur mocht op het tijdstip in kwestie in dat gebied zijn om passagiers in en uit te laten stappen, maar de regel is dan wel dat dit meteen gebeurt. En daarna moet de taxi het voetgangersgebied direct verlaten.

Geen contact

En dat is dus niet gebeurd, constateert het hof. De handhaver zag de taxi al zo’n vier minuten stilstaan voordat hij de taxichauffeur aansprak. Het uitdelen van de bekeuring duurde vervolgens nog eens vijf minuten. In die tijd verscheen de klant, waarop de chauffeur zei te wachten, niet bij de taxi. Ook was er geen contact tussen de chauffeur en de passagier. Die zou vertraagd zijn geweest vanwege een last minute toiletbezoek, maar dat doet er volgens het gerechtshof niets aan af dat de taxi een kleine vijf minuten stilstond waar dat niet mocht. De boete van 140 euro blijft dan ook in stand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Wachten op taxiklant mag niet in voetgangersgebied”

Pierre van Aert|02.11.20|11:13

Mooie boel, bij de deel ( regiotaxi ) bellen wij altijd 10 minuten vooraf dat de wagen er aan komt. Als wij dan aanbellen en de klant zegt dat ze nog even naar het toilet moeten, dan zeg ik altijd dat men dan die 10 minuten hadden moeten benutten en rij gewoon door.