Taxichauffeur krijgt ingetrokken vergunning niet terug bij rechter

College van Beroep voor het bedrijfsleven

De gemeente Amsterdam heeft terecht de Taxxxivergunning en de daaraan gekoppelde lijnbusbaanontheffing van een taxichauffeur in die stad ingetrokken. De man verloor het kort geding dat hij had aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarin hij bezwaar had gemaakt tegen het besluit van de gemeente.

De Taxxxivergunning is noodzakelijk voor chauffeurs om op de opstapmarkt in Amsterdam te kunnen rijden. De chauffeurs wiens vergunning is ingetrokken ging eind februari van dit jaar ernstig in de fout. Hij passeerde met zeer hoge snelheid een kruispunt, gaf geen voorrang aan voetgangers die wilden oversteken bij een oversteekplaats, reed met meer dan 92 kilometer per uur over een lijnbusbaan en een trambaan en negeerde daarbij ook het rode verkeerslicht voor trams.

De politie vond dat hij niet meer geschikt was om een taxi te besturen omdat hij gevaarlijk en asociaal verkeersgedrag had vertoond. Zijn rijbewijs en lijnbaasontheffing zijn ingevorderd en hij is aangemeld voor een Educatie Maatregel Gedrag (EMG), een verplichte cursus bij het CBR voor bestuurders die zich risicovol hebben gedragen op de weg. De politierechter heeft de chauffeur in maart veroordeeld tot een boete. Eind april heeft de gemeente Amsterdam na een melding van de politie zijn Taxxxivergunning ingetrokken.

Grote financiële gevolgen

Tijdens de zitting bij de rechter zei de man dat hij veel spijt had van zijn gedrag, maar dat het intrekken van de vergunning voor hem grote financiële gevolgen heeft. Hij is ook nog eens kostwinnaar en zorgt voor twee jonge kinderen. Bovendien had hij van de politierechter zijn rijbewijs weer teruggekregen.

De rechter toonde begrip voor de persoonlijke situatie, maar benadrukte nog eens dat het ging om een ernstige verkeersovertreding waar hij niet voor niets een verplichte gedragscursus voor opgelegd heeft gekregen. Volgens de rechter biedt de wet weinig ruimte om af te wijken van het besluit van de gemeente om de lijnbusbaanontheffing in te trekken, waardoor ook de Taxxxivergunning vervalt. De rechter wees het bezwaar van de man daarom af.

Lees ook

Taxiverordening Amsterdam botst met rechten taxichauffeurs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur krijgt ingetrokken vergunning niet terug bij rechter | TaxiPro

Taxichauffeur krijgt ingetrokken vergunning niet terug bij rechter

College van Beroep voor het bedrijfsleven

De gemeente Amsterdam heeft terecht de Taxxxivergunning en de daaraan gekoppelde lijnbusbaanontheffing van een taxichauffeur in die stad ingetrokken. De man verloor het kort geding dat hij had aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarin hij bezwaar had gemaakt tegen het besluit van de gemeente.

De Taxxxivergunning is noodzakelijk voor chauffeurs om op de opstapmarkt in Amsterdam te kunnen rijden. De chauffeurs wiens vergunning is ingetrokken ging eind februari van dit jaar ernstig in de fout. Hij passeerde met zeer hoge snelheid een kruispunt, gaf geen voorrang aan voetgangers die wilden oversteken bij een oversteekplaats, reed met meer dan 92 kilometer per uur over een lijnbusbaan en een trambaan en negeerde daarbij ook het rode verkeerslicht voor trams.

De politie vond dat hij niet meer geschikt was om een taxi te besturen omdat hij gevaarlijk en asociaal verkeersgedrag had vertoond. Zijn rijbewijs en lijnbaasontheffing zijn ingevorderd en hij is aangemeld voor een Educatie Maatregel Gedrag (EMG), een verplichte cursus bij het CBR voor bestuurders die zich risicovol hebben gedragen op de weg. De politierechter heeft de chauffeur in maart veroordeeld tot een boete. Eind april heeft de gemeente Amsterdam na een melding van de politie zijn Taxxxivergunning ingetrokken.

Grote financiële gevolgen

Tijdens de zitting bij de rechter zei de man dat hij veel spijt had van zijn gedrag, maar dat het intrekken van de vergunning voor hem grote financiële gevolgen heeft. Hij is ook nog eens kostwinnaar en zorgt voor twee jonge kinderen. Bovendien had hij van de politierechter zijn rijbewijs weer teruggekregen.

De rechter toonde begrip voor de persoonlijke situatie, maar benadrukte nog eens dat het ging om een ernstige verkeersovertreding waar hij niet voor niets een verplichte gedragscursus voor opgelegd heeft gekregen. Volgens de rechter biedt de wet weinig ruimte om af te wijken van het besluit van de gemeente om de lijnbusbaanontheffing in te trekken, waardoor ook de Taxxxivergunning vervalt. De rechter wees het bezwaar van de man daarom af.

Lees ook

Taxiverordening Amsterdam botst met rechten taxichauffeurs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.