Shutterstock - Taxi's in Amsterdam
Taxiteam

Taxichauffeurs ontevreden over ‘nutteloos gesprek’ met gemeente Amsterdam

Taxi's rijden langs de Bijenkorf in het centrum van Amsterdam. Foto: Shutterstock/T.W. van Urk

Taxichauffeurs zijn allesbehalve blij met het gesprek dat zij afgelopen maandag voerden met het taxiteam van de gemeente Amsterdam. De gemeente nodigde een aantal chauffeurs uit voor een gesprek over het huidige taxi- en verkeersbeleid, dat in de hoofdstad wordt gevoerd. De afgevaardigden hebben het gevoel door de gemeente ‘met kruimels’ te zijn weggestuurd.

“De woordvoerders hebben een nutteloos gesprek gehad met het taxiteam van de gemeente Amsterdam”, schrijven de gelegenheidswoordvoerders in een samenvatting, die in handen is van TaxiPro. “Geen enkele eis wordt serieus genomen. Het gesprek heeft niets opgeleverd.”

Mondelinge toezeggingen

Volgens taxiondernemer Stef Keij, die als een van de woordvoerders het gesprek heeft gevoerd, heeft de gemeente wel twee mondelinge toezeggingen gedaan: de taxistandplaats op de Oudebrugsteeg krijgt één á twee extra plekken en Barbizon op de Prins Hendrikkade wordt misschien een standplaats na 20.00 uur ’s avonds. “Er is echter geen harde datum hiervoor gegeven”, aldus een teleurgestelde Keij.

“Je hebt het hier over een aantal extra plekken voor de nachtelijke uren, die nu gerealiseerd gaan worden. Gelukkig wel op een drukke locatie, maar chauffeurs die ’s nachts rijden vormen slechts een klein deel van alle chauffeurs die werkzaam zijn in Amsterdam. Extra standplaatsen zijn natuurlijk altijd fijn. Maar als je constant vaststaat in het verkeer, heb je er natuurlijk niet zoveel aan. En al helemaal niet midden in de nacht.”

Trambaan

Waar chauffeurs wél wat aan hebben, is volgens Keij het opengooien van alle trambanen voor taxichauffeurs. “Dat is heel belangrijk voor ons”, zegt hij daarover. Volgens de gelegenheidswoordvoerder heeft de gemeente echter te kennen gegeven, de trambanen niet vrij te willen geven. “Toen wij tijdens het gesprek dit onderwerp aansneden, werd er omheen gedraaid. Ze willen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, maar er wordt vervolgens niet duidelijk gemaakt waar dat onderzoek over gaat en op welke termijn deze plaatsvindt. Daar kregen wij gewoon geen antwoord op.”

Waar de gemeente volgens de afgevaardigden wel antwoord op heeft gegeven, is dat zij voornemens is nog meer straten af te sluiten. Zo komt er een knip bij het Haarlemmerplein, de Amstelveenseweg en de Van Woustraat. ‘Dit is tijdens het gesprek bevestigd. De taxibranche is teleurgesteld over dit besluit. Wij krijgen op dit moment geen enkele vrijstelling om ons werk op een normale manier uit te kunnen voeren’, zo schrijven de gelegenheidswoordvoerders in hun samenvatting.

Demonstraties

De frustratie onder taxichauffeurs die werkzaam zijn in de hoofdstad is groot, zo weet Stef Keij. Hij denkt dan ook dat op zeer korte termijn nieuwe demonstraties georganiseerd zullen worden. “Kijk, ik ga daar natuurlijk niet over. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat chauffeurs nu het gevoel hebben dat er weer niet naar ze geluisterd wordt. Wij hebben heel duidelijke oplossingen aangedragen. Als de gemeente dan niet wil meedenken, kan ik mij voorstellen dat er weer gedemonstreerd gaat worden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Taxichauffeurs ontevreden over ‘nutteloos gesprek’ met gemeente Amsterdam”

Stef Bouwhuis|25.04.23|13:54

Als de gemeente een Openbaar Vervoer wenst, waarbij taxi’s het door-to-door vervoer voor mensen met grote haast en of mobiliteits- of gezondheidsproblemen invullen, dan zou ze taxibedrijven als partner moeten zien. Juist de taxi moet niet weggepest worden, want die maakt onderdeel uit van die mobiliteit, waar particuliere voertuigen steeds minder ruimte krijgen.

Het is vervelend dat het Taxi Team van de Gemeente een negatief gevoel heeft over de taxi’s in het algemeen en cynisme uitstraalt.