Jongeren-horeca-Den Haag
Snorders

Kwart jongeren maakt gebruik van illegale taxi’s

Ongeveer een kwart van de jongeren pakt een snorder na een avondje stappen. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Nico Garstman

Ongeveer een kwart van de jongeren heeft weleens gebruik gemaakt van een illegale taxi. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert, dat in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is uitgevoerd.

Uit de enquête, waaraan 980 jongeren deelnamen, blijkt dat een kwart van de jongeren weleens een illegale taxi heeft gebruikt. Het vaakst regelen de jongeren een snorder als zij terugreizen van een avondje uit naar de kroeg of discotheek. Ook bellen of appen ze een illegale taxi vaak na een huisfeestje of festivalbezoek.

Volgens het onderzoek is de belangrijkste reden voor jongeren om een snorder – een taxi zonder officiële vergunning voor taxivervoer – te gebruiken, omdat deze goedkoper is dan een officiële taxi. Daarnaast zijn snorders volgens de ondervraagden makkelijk te bereiken en rijden ze altijd en overal. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat jongeren redelijk op de hoogte zijn van de gevaren van snorders. Toch weegt dit volgens hen niet op tegen de kosten en het gemak van een illegale taxi.

Risico’s

Mensen die zichzelf laten vervoeren door een snorder lopen volgens de ILT verschillende risico’s. Zo is een snorder niet verzekerd voor het vervoeren van personen. Bovendien weet je als klant vaak niet bij wie je instapt en of het voertuig wel veilig is. Daarnaast vormen illegale taxi’s oneerlijke concurrentie voor legale taxibedrijven en -chauffeurs.

Passagiers kunnen snorders aan een aantal kenmerken herkennen. Zo hebben ze geen chauffeurskaart, boordcomputer of blauw kenteken op hun auto. En meestal bieden deze illegale chauffeurs de taxiritten goedkoper aan dan legale taxichauffeurs.

‘Fix je rit’

De Inspectie Leefomgeving en Transport wil jongeren bewust maken van de risico’s die zij lopen, als ze gebruik maken van illegale taxi’s. Daarnaast wil het overheidsorgaan het gebruik van snorders onder jongeren flink ontmoedigen.

Daarom heeft TeamAlert op verzoek van ILT een aanpak ontwikkeld, genaamd: ‘Fix je rit’. Met dit project gaat TeamAlert op festivals in gesprek met jongeren over snorders. Dat doen ze aan de hand van een kennisquiz en ludieke dilemma’s over dit thema. Hiermee worden jongeren uitgedaagd bewust na te denken over hoe je veilig thuis komt na een avondje uit. ‘Fix je rit’ wordt voor het eerst ingezet op het Introfestival in Den Bosch op donderdag 1 september.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Kwart jongeren maakt gebruik van illegale taxi’s | TaxiPro
Jongeren-horeca-Den Haag
Snorders

Kwart jongeren maakt gebruik van illegale taxi’s

Ongeveer een kwart van de jongeren pakt een snorder na een avondje stappen. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Nico Garstman

Ongeveer een kwart van de jongeren heeft weleens gebruik gemaakt van een illegale taxi. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert, dat in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is uitgevoerd.

Uit de enquête, waaraan 980 jongeren deelnamen, blijkt dat een kwart van de jongeren weleens een illegale taxi heeft gebruikt. Het vaakst regelen de jongeren een snorder als zij terugreizen van een avondje uit naar de kroeg of discotheek. Ook bellen of appen ze een illegale taxi vaak na een huisfeestje of festivalbezoek.

Volgens het onderzoek is de belangrijkste reden voor jongeren om een snorder – een taxi zonder officiële vergunning voor taxivervoer – te gebruiken, omdat deze goedkoper is dan een officiële taxi. Daarnaast zijn snorders volgens de ondervraagden makkelijk te bereiken en rijden ze altijd en overal. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat jongeren redelijk op de hoogte zijn van de gevaren van snorders. Toch weegt dit volgens hen niet op tegen de kosten en het gemak van een illegale taxi.

Risico’s

Mensen die zichzelf laten vervoeren door een snorder lopen volgens de ILT verschillende risico’s. Zo is een snorder niet verzekerd voor het vervoeren van personen. Bovendien weet je als klant vaak niet bij wie je instapt en of het voertuig wel veilig is. Daarnaast vormen illegale taxi’s oneerlijke concurrentie voor legale taxibedrijven en -chauffeurs.

Passagiers kunnen snorders aan een aantal kenmerken herkennen. Zo hebben ze geen chauffeurskaart, boordcomputer of blauw kenteken op hun auto. En meestal bieden deze illegale chauffeurs de taxiritten goedkoper aan dan legale taxichauffeurs.

‘Fix je rit’

De Inspectie Leefomgeving en Transport wil jongeren bewust maken van de risico’s die zij lopen, als ze gebruik maken van illegale taxi’s. Daarnaast wil het overheidsorgaan het gebruik van snorders onder jongeren flink ontmoedigen.

Daarom heeft TeamAlert op verzoek van ILT een aanpak ontwikkeld, genaamd: ‘Fix je rit’. Met dit project gaat TeamAlert op festivals in gesprek met jongeren over snorders. Dat doen ze aan de hand van een kennisquiz en ludieke dilemma’s over dit thema. Hiermee worden jongeren uitgedaagd bewust na te denken over hoe je veilig thuis komt na een avondje uit. ‘Fix je rit’ wordt voor het eerst ingezet op het Introfestival in Den Bosch op donderdag 1 september.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.