ANP - Veltman Marine Services
Motie BBB

Geen uitzondering nachtelijke snelheidsbeperking voor watertaxi’s Wadden

Watertaxi van Veltman Marine Services. Foto: ANP/HollandseHoogte/OlafKraak

Er komt geen generieke uitzondering voor watertaxi’s om boven de nachtelijke maximumsnelheid van 20 km/u te varen rondom de Waddeneilanden. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer, na een motie van Caroline van der Plas (BBB).

De exploitant van de watertaxi tussen Ameland en Holwerd, Veltman Marine Services, liet begin december weten dat de watertaxi vanaf 2023 niet meer tussen zonsondergang en zonsopgang vaart. Een van de redenen was de snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur die ’s nachts geldt. Wie van deze snelheidsbeperking wil afwijken, moet daarvoor een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming en een aanwijzingsbesluit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement verkrijgen. Wel zijn er enkele specifieke uitzonderingsgevallen, zoals urgent ziekenvervoer en reddings-, bergings- en opsporingsoperaties.

Bereikbaarheid

Harbers erkent dat een goede bereikbaarheid van de Waddeneilanden belangrijk is. De watertaxi’s zijn volgens hem dan ook een goede aanvulling op de reguliere veerdiensten. Maar een aanvraag om een soepeler beleid te bewerkstelligen qua vaarsnelheid vindt geen doorgang bij de minister. ‘De geldende wet- en regelgeving biedt geen ruimte om voor een generieke ontheffing voor watertaxi-ondernemers. Uitgangspunt is een beoordeling per individueel geval.’

Met de maximumsnelheid van 20 kilometer per uur kan de oversteek van Nes naar Holwerd in een aanvaardbaar tijdsbestek van minder dan een halfuur worden gemaakt, aldus Harbers.

Passende beoordeling

Er is naar aanleiding van de nachtelijke stop contact geweest tussen Rijkswaterstaat en Veltman Marine Service. Ook is er contact geweest met de gemeente Ameland, de provincie Fryslân en de Veiligheidsregio Fryslân. In dit overleg is volgens Harbers geconcludeerd dat een ondernemer die de snelheidsbeperking ’s nachts wil overschrijden een passende beoordeling moet laten uitvoeren, op grond van de Natuurbeschermingswet. ‘Die uitzonderingsgevallen zijn op zich duidelijk, maar afgesproken is er in de uitvoeringspraktijk nog meer handen en voeten aan te geven. Die uitkomst wordt besproken met watertaxi-ondernemers op de Waddenzee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Robin van den Bovenkamp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Geen uitzondering nachtelijke snelheidsbeperking voor watertaxi’s Wadden | TaxiPro
ANP - Veltman Marine Services
Motie BBB

Geen uitzondering nachtelijke snelheidsbeperking voor watertaxi’s Wadden

Watertaxi van Veltman Marine Services. Foto: ANP/HollandseHoogte/OlafKraak

Er komt geen generieke uitzondering voor watertaxi’s om boven de nachtelijke maximumsnelheid van 20 km/u te varen rondom de Waddeneilanden. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer, na een motie van Caroline van der Plas (BBB).

De exploitant van de watertaxi tussen Ameland en Holwerd, Veltman Marine Services, liet begin december weten dat de watertaxi vanaf 2023 niet meer tussen zonsondergang en zonsopgang vaart. Een van de redenen was de snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur die ’s nachts geldt. Wie van deze snelheidsbeperking wil afwijken, moet daarvoor een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming en een aanwijzingsbesluit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement verkrijgen. Wel zijn er enkele specifieke uitzonderingsgevallen, zoals urgent ziekenvervoer en reddings-, bergings- en opsporingsoperaties.

Bereikbaarheid

Harbers erkent dat een goede bereikbaarheid van de Waddeneilanden belangrijk is. De watertaxi’s zijn volgens hem dan ook een goede aanvulling op de reguliere veerdiensten. Maar een aanvraag om een soepeler beleid te bewerkstelligen qua vaarsnelheid vindt geen doorgang bij de minister. ‘De geldende wet- en regelgeving biedt geen ruimte om voor een generieke ontheffing voor watertaxi-ondernemers. Uitgangspunt is een beoordeling per individueel geval.’

Met de maximumsnelheid van 20 kilometer per uur kan de oversteek van Nes naar Holwerd in een aanvaardbaar tijdsbestek van minder dan een halfuur worden gemaakt, aldus Harbers.

Passende beoordeling

Er is naar aanleiding van de nachtelijke stop contact geweest tussen Rijkswaterstaat en Veltman Marine Service. Ook is er contact geweest met de gemeente Ameland, de provincie Fryslân en de Veiligheidsregio Fryslân. In dit overleg is volgens Harbers geconcludeerd dat een ondernemer die de snelheidsbeperking ’s nachts wil overschrijden een passende beoordeling moet laten uitvoeren, op grond van de Natuurbeschermingswet. ‘Die uitzonderingsgevallen zijn op zich duidelijk, maar afgesproken is er in de uitvoeringspraktijk nog meer handen en voeten aan te geven. Die uitkomst wordt besproken met watertaxi-ondernemers op de Waddenzee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Robin van den Bovenkamp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.