Provinciale Statenverkiezingen
Stemhulp

‘Stemtaxi’ voor mensen met beperking mondjesmaat gebruikt

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen kunnen inwoners van verschillende gemeenten en provincies gratis gebruik maken van de zogeheten 'stemtaxi'. Foto: Wikipedia/Donald Trung.

Er wordt woensdag niet veel gebruikgemaakt van gratis taxi’s die mensen van en naar een stembureau rijden. Op sommige plekken in Nederland kunnen blinden, slechtzienden of mensen met lichamelijke beperking gebruikmaken van de zogeheten ‘stemtaxi’. Op speciale locaties kunnen zij zelfstandig hun stem uitbrengen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen met hulpmiddelen.

Mensen met een visuele beperking kunnen in 95 gemeenten op een of meerdere stemlocaties hun stem zelfstandig uitbrengen. De stemtaxi’s zijn bedoeld om vooral blinden, slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking kosteloos daarnaartoe te vervoeren.

Dit kan onder meer in Breda en Tilburg via de Regiotaxi van vervoerder Connexxion, maar volgens een woordvoerder van moederbedrijf Transdev wordt de taxi niet veel vaker gereserveerd dan andere dagen. “In Breda is de Regiotaxi woensdag twintig keer gereserveerd en in Tilburg vijftien keer. Stemlokalen in steden zijn vaak relatief dicht bij huis en bereikbaar met de bus”, zegt hij. Stemtaxi’s van Connexxion rijden daarnaast in Groningen en Drenthe, maar ook in steden en dorpen in deze provincies “loopt het geen storm”.

Stakingen

Op sommige plekken in Nederland rijden geen bussen vanwege stakingen in het streekvervoer. Hierdoor kan het in bijvoorbeeld Limburg lastiger zijn om naar een stembureau te gaan. In de gemeente Sittard-Geleen kunnen blinden, slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking een stemtaxi reserveren voor een rit van en naar het speciale stembureau in Sittard. De taxi telt vijf reserveringen op woensdagochtend, meldt een woordvoerster. “We verwachten het met één taxi te redden.”

In de stad Utrecht rijdt woensdag zo’n 70 procent van de bussen vanwege de staking. Ondanks dat is de stemtaxi in de gemeente Utrecht niet gereserveerd volgens een woordvoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

‘Stemtaxi’ voor mensen met beperking mondjesmaat gebruikt | TaxiPro
Provinciale Statenverkiezingen
Stemhulp

‘Stemtaxi’ voor mensen met beperking mondjesmaat gebruikt

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen kunnen inwoners van verschillende gemeenten en provincies gratis gebruik maken van de zogeheten 'stemtaxi'. Foto: Wikipedia/Donald Trung.

Er wordt woensdag niet veel gebruikgemaakt van gratis taxi’s die mensen van en naar een stembureau rijden. Op sommige plekken in Nederland kunnen blinden, slechtzienden of mensen met lichamelijke beperking gebruikmaken van de zogeheten ‘stemtaxi’. Op speciale locaties kunnen zij zelfstandig hun stem uitbrengen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen met hulpmiddelen.

Mensen met een visuele beperking kunnen in 95 gemeenten op een of meerdere stemlocaties hun stem zelfstandig uitbrengen. De stemtaxi’s zijn bedoeld om vooral blinden, slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking kosteloos daarnaartoe te vervoeren.

Dit kan onder meer in Breda en Tilburg via de Regiotaxi van vervoerder Connexxion, maar volgens een woordvoerder van moederbedrijf Transdev wordt de taxi niet veel vaker gereserveerd dan andere dagen. “In Breda is de Regiotaxi woensdag twintig keer gereserveerd en in Tilburg vijftien keer. Stemlokalen in steden zijn vaak relatief dicht bij huis en bereikbaar met de bus”, zegt hij. Stemtaxi’s van Connexxion rijden daarnaast in Groningen en Drenthe, maar ook in steden en dorpen in deze provincies “loopt het geen storm”.

Stakingen

Op sommige plekken in Nederland rijden geen bussen vanwege stakingen in het streekvervoer. Hierdoor kan het in bijvoorbeeld Limburg lastiger zijn om naar een stembureau te gaan. In de gemeente Sittard-Geleen kunnen blinden, slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking een stemtaxi reserveren voor een rit van en naar het speciale stembureau in Sittard. De taxi telt vijf reserveringen op woensdagochtend, meldt een woordvoerster. “We verwachten het met één taxi te redden.”

In de stad Utrecht rijdt woensdag zo’n 70 procent van de bussen vanwege de staking. Ondanks dat is de stemtaxi in de gemeente Utrecht niet gereserveerd volgens een woordvoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.