Daklicht
Analyse

Taxi in Amsterdam acht keer zo duur als in Ankara

Daklicht. Foto ter illustratie. Shutterstock/ESB Professional

Reizigers die in Amsterdam een taxi pakken, zijn bijna acht keer zoveel geld kwijt als reizigers die in Ankara een taxi nemen. Voor een ritje van 10 kilometer betaal je in de Turkse hoofdstad 4,05 euro inclusief instaptarief. Ter vergelijking: in Amsterdam kost datzelfde stukje 32 euro.

Dat blijkt uit een analyse van de Cost of Living Index door Kortingscode.nl. Het platform maakte een vergelijking tussen Amsterdam en andere Europese hoofdsteden. Hierbij is gekeken naar het instaptarief en een rit van 10 kilometer.

Ranglijst

Uit de analyse blijkt dat een taxi in Zwitserland (Bern) het meeste geld kost, namelijk 65 euro voor een ritje van 10 kilometer. Nederland bekleedt met 32 euro voor een ritje van dezelfde afstand, de achtste plek op de ranglijst van duurste taxiritten. Hiermee ligt Nederland ruim boven het Europees gemiddelde van 21,43 euro.

Op de tweede plaats van duurste taxiritten staat Malta. Reizigers die in het Zuid-Europese land een taxi pakken, betalen voor een rit van 10 kilometer zo’n 46 euro: een verschil van bijna 20 euro ten opzichte van Zwitserse taxi’s. Luxemburg complementeert met 38,50 euro de top drie van de ranglijst.

Schijntje

De Turkse hoofdstad Ankara is volgens de analyse de goedkoopste stad om een taxi te pakken. Voor een rit van 10 kilometer, betaal je daar 4,05 euro. “Een schijntje vergeleken met de 65 euro die je als passagier in Zwitserland moet betalen”, zegt Kortingscode daarover. Ook in landen als Roemenië, Noord-Macedonië, Montenegro en Bulgarije liggen de prijzen voor dezelfde afstand onder de 10 euro.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Taxi in Amsterdam acht keer zo duur als in Ankara”

Jeroen Jansma|13.07.23|13:24

Ik breng je wel naar Ankara op de meter hoor geen probleem.

Stef Bouwhuis|13.07.23|14:11

Het lijkt me duidelijk dat de lonen in Nederland met de CAO regulatie en de regels die Gemeenten en land opleggen leiden tot een veel hogere kostprijs in Amsterdam. Dus heel erg verwonderen doet me dit niet.

Taxi in Amsterdam acht keer zo duur als in Ankara | TaxiPro