Schiphol taxi

Taxichauffeur rekende 3.700 euro voor rit van 123 euro

Foto: ProMedia

Een taxichauffeur die meerdere klanten oplichtte is daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. Hij wist een klant onder meer 3.700 euro afhandig te maken voor een rit vanaf Schiphol die niet meer dan 123 euro had moeten kosten.

De man werd ervan verdacht midden 2016 bij verschillende gelegenheden klanten te hebben opgelicht of dat te hebben geprobeerd. Hij werd in de gaten gehouden door een team dat zich bezighield met het tegengaan van dat soort oplichting. Omdat de taxichauffeur daar mogelijk al eerder bij betrokken was, hadden de onderzoekers hem op de korrel.

Dat bleek niet onterecht. Zo was er een ritje van Schiphol naar een bestemming in Amsterdam waar normaal 40 tot 50 euro voor betaald zou moeten worden, maar de klant in kwestie bleek 200 euro te hebben betaald. De rit zelf kostte volgens de chauffeur 95 euro maar hij verzon daar nog een ‘luchthavenbelasting’ van 100 euro bij. Het bedrag van 195 euro was ook op een soort taximeter te zien. De passagier betaalde contant met 200 euro en kreeg geen wisselgeld. Nadat de onderzoekers hem op de verkeerde gang van zaken wezen, deed het slachtoffer aangifte tegen de taxichauffeur.

Tien pogingen tot betalen

Een incident enkele maanden eerder ging nog veel verder, financieel gezien. Een man werd in de aankomsthal van Schiphol aangesproken door iemand die vroeg of hij een taxi wilde. Dat wilde de man, en hij liep met de ander mee naar de taxi, waar iemand anders achter het stuur zat met een bijrijder naast hem. Er werd een ritprijs van 100 euro overeengekomen voor vervoer naar een hotel in Woerden. Eenmaal daar liet de chauffeur echter een soort GPS-scherm zien met daarop een ritprijs van maar liefst 777,35 euro.

De klant ging daarmee niet akkoord en wist de prijs weer terug te brengen naar het afgesproken bedrag van 100 euro. De transactie vond plaats met behulp van een pinapparaat waarop dat bedrag ook te zien was. Maar volgens de chauffeur mislukte de transactie telkens en werden er zeker tien pogingen gedaan. De werkgever van de man kreeg later een mail dat er zeven keer 100 euro en drie keer 1.000 euro van de bedrijfscreditcard was afgeschreven.

Achter een van die transacties stond de naam van het taxibedrijf, waardoor ook de andere afschrijvingen eraan gelinkt konden worden. Uit de boordcomputer taxi is gebleken dat die dag een rit is uitgevoerd tussen Schiphol en Woerden, waarvan de ritprijs 3.700 euro was. Een normale prijs voor deze rit zou 123 euro zijn.

Luchthavenbelasting

Een ander voorval betrof een incident waarbij een vrouw door een man met een hesje met daarop ‘official taxi’ werd benaderd. Voor de rit naar Aalsmeer kwamen zij een bedrag van 30 euro overeen. Maar de man, die al bijrijder meereed, en de taxichauffeur wilden op de plaats van bestemming opeens 98 euro hebben. Ze lieten haar in eerste instantie niet uitstappen en gingen eenmaal buiten de taxi heel dichtbij haar staan om hun zin te krijgen, al werd het gewenste bedrag in dit geval niet betaald.

Dat gebeurde wel met een vrouw die 158 euro op de meter zag staan bij aankomst. Met een druk op de knop kwam daar ineens 100 euro bij van dezelfde ‘luchthavenbelasting’ die de chauffeur ook bij een van de andere voorvallen rekende. De vrouw betaalde dan ook gewoon 160 euro, maar ze mocht niet uitstappen en de deur werd geblokkeerd door de bijrijder. Ze kon de taxi pas verlaten toen er een bonnetje was uitgeschreven voor niet 258 maar 280 euro, want er werd voor het gemak ook nog even een stevige fooi in de totaalprijs opgenomen. Overigens heeft de vrouw niet meer betaald dan 158 euro, wat in dit geval een reëele ritprijs was, dus in dit geval bleef het bij een poging tot oplichting.

Te lang geduurd

Voor de rechtbank staat vast dat de man in drie maanden tijd, meer dan eens samen met een ander, taxiklanten oplichtte en bestal of probeerde dat te doen. De rechter vindt dat ernstige feiten en omdat de man niet heeft laten zien dat hij beseft hoe kwalijk zijn handelen is geweest, komt hij in principe voor de hoogst mogelijke straf in aanmerking. Voor zo’n soort zaak geldt echter ook dat er binnen twee jaar uitspraak moet worden gedaan, en in de praktijk ging er ruim vier jaar overheen. Dat heeft invloed op de hoogte van de straf. Die komt neer op een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Taxichauffeur rekende 3.700 euro voor rit van 123 euro”

Tim Vermeer|02.11.20|16:23

Heeft deze chauffeur nu ook een strafblad waardoor hij zijn verklaring omtrent gedrag wellicht niet meer krijgt?

Tjerk Vinckx|03.11.20|16:25

Joehoeeeee, we beperken ons tot één opgelichte klant, die van 3700 euro daar gaat hij 90 uur voor schoffelen dat is dus ruim 41 euro per uur !! Waar kan ik schoffelen voor 41 per uur, men mag me bellen :). AMBTELIJKE MAFKETELS.

Ali Senlikoglu|05.11.20|10:28

Hoe kan het dat zon oplichter zolang door kan gaan zonder opgemerkt te worden.Dit is toch een lachertje als je naar de taakstraf kijkt die hij kreeg.Opsluiten zulke oplichters en alle vergunningen,diplomas intrekken.Nooit meer Vog geven.
Schandalig voor de branch.

Taxichauffeur rekende 3.700 euro voor rit van 123 euro | TaxiPro
Schiphol taxi

Taxichauffeur rekende 3.700 euro voor rit van 123 euro

Foto: ProMedia

Een taxichauffeur die meerdere klanten oplichtte is daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. Hij wist een klant onder meer 3.700 euro afhandig te maken voor een rit vanaf Schiphol die niet meer dan 123 euro had moeten kosten.

De man werd ervan verdacht midden 2016 bij verschillende gelegenheden klanten te hebben opgelicht of dat te hebben geprobeerd. Hij werd in de gaten gehouden door een team dat zich bezighield met het tegengaan van dat soort oplichting. Omdat de taxichauffeur daar mogelijk al eerder bij betrokken was, hadden de onderzoekers hem op de korrel.

Dat bleek niet onterecht. Zo was er een ritje van Schiphol naar een bestemming in Amsterdam waar normaal 40 tot 50 euro voor betaald zou moeten worden, maar de klant in kwestie bleek 200 euro te hebben betaald. De rit zelf kostte volgens de chauffeur 95 euro maar hij verzon daar nog een ‘luchthavenbelasting’ van 100 euro bij. Het bedrag van 195 euro was ook op een soort taximeter te zien. De passagier betaalde contant met 200 euro en kreeg geen wisselgeld. Nadat de onderzoekers hem op de verkeerde gang van zaken wezen, deed het slachtoffer aangifte tegen de taxichauffeur.

Tien pogingen tot betalen

Een incident enkele maanden eerder ging nog veel verder, financieel gezien. Een man werd in de aankomsthal van Schiphol aangesproken door iemand die vroeg of hij een taxi wilde. Dat wilde de man, en hij liep met de ander mee naar de taxi, waar iemand anders achter het stuur zat met een bijrijder naast hem. Er werd een ritprijs van 100 euro overeengekomen voor vervoer naar een hotel in Woerden. Eenmaal daar liet de chauffeur echter een soort GPS-scherm zien met daarop een ritprijs van maar liefst 777,35 euro.

De klant ging daarmee niet akkoord en wist de prijs weer terug te brengen naar het afgesproken bedrag van 100 euro. De transactie vond plaats met behulp van een pinapparaat waarop dat bedrag ook te zien was. Maar volgens de chauffeur mislukte de transactie telkens en werden er zeker tien pogingen gedaan. De werkgever van de man kreeg later een mail dat er zeven keer 100 euro en drie keer 1.000 euro van de bedrijfscreditcard was afgeschreven.

Achter een van die transacties stond de naam van het taxibedrijf, waardoor ook de andere afschrijvingen eraan gelinkt konden worden. Uit de boordcomputer taxi is gebleken dat die dag een rit is uitgevoerd tussen Schiphol en Woerden, waarvan de ritprijs 3.700 euro was. Een normale prijs voor deze rit zou 123 euro zijn.

Luchthavenbelasting

Een ander voorval betrof een incident waarbij een vrouw door een man met een hesje met daarop ‘official taxi’ werd benaderd. Voor de rit naar Aalsmeer kwamen zij een bedrag van 30 euro overeen. Maar de man, die al bijrijder meereed, en de taxichauffeur wilden op de plaats van bestemming opeens 98 euro hebben. Ze lieten haar in eerste instantie niet uitstappen en gingen eenmaal buiten de taxi heel dichtbij haar staan om hun zin te krijgen, al werd het gewenste bedrag in dit geval niet betaald.

Dat gebeurde wel met een vrouw die 158 euro op de meter zag staan bij aankomst. Met een druk op de knop kwam daar ineens 100 euro bij van dezelfde ‘luchthavenbelasting’ die de chauffeur ook bij een van de andere voorvallen rekende. De vrouw betaalde dan ook gewoon 160 euro, maar ze mocht niet uitstappen en de deur werd geblokkeerd door de bijrijder. Ze kon de taxi pas verlaten toen er een bonnetje was uitgeschreven voor niet 258 maar 280 euro, want er werd voor het gemak ook nog even een stevige fooi in de totaalprijs opgenomen. Overigens heeft de vrouw niet meer betaald dan 158 euro, wat in dit geval een reëele ritprijs was, dus in dit geval bleef het bij een poging tot oplichting.

Te lang geduurd

Voor de rechtbank staat vast dat de man in drie maanden tijd, meer dan eens samen met een ander, taxiklanten oplichtte en bestal of probeerde dat te doen. De rechter vindt dat ernstige feiten en omdat de man niet heeft laten zien dat hij beseft hoe kwalijk zijn handelen is geweest, komt hij in principe voor de hoogst mogelijke straf in aanmerking. Voor zo’n soort zaak geldt echter ook dat er binnen twee jaar uitspraak moet worden gedaan, en in de praktijk ging er ruim vier jaar overheen. Dat heeft invloed op de hoogte van de straf. Die komt neer op een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Taxichauffeur rekende 3.700 euro voor rit van 123 euro”

Tim Vermeer|02.11.20|16:23

Heeft deze chauffeur nu ook een strafblad waardoor hij zijn verklaring omtrent gedrag wellicht niet meer krijgt?

Tjerk Vinckx|03.11.20|16:25

Joehoeeeee, we beperken ons tot één opgelichte klant, die van 3700 euro daar gaat hij 90 uur voor schoffelen dat is dus ruim 41 euro per uur !! Waar kan ik schoffelen voor 41 per uur, men mag me bellen :). AMBTELIJKE MAFKETELS.

Ali Senlikoglu|05.11.20|10:28

Hoe kan het dat zon oplichter zolang door kan gaan zonder opgemerkt te worden.Dit is toch een lachertje als je naar de taakstraf kijkt die hij kreeg.Opsluiten zulke oplichters en alle vergunningen,diplomas intrekken.Nooit meer Vog geven.
Schandalig voor de branch.