Taxibus
zorg- en leerlingenvervoer

LBVSO: staking is ‘gekkenhuis’ voor leerlingen speciaal onderwijs

Een taxibus haalt leerlingen op bij hun school. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Caspar Huurdeman Fotografie

Door de staking in het leerlingen- en zorgvervoer was de woensdagochtend een “gekkenhuis” voor kinderen die wachtten op vervoer naar het speciaal onderwijs of naar hun dagbesteding, en ook voor hun ouders. Dat zegt de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).

Voorzitter Elijah Delsink zegt dat de vereniging veel meldingen heeft gekregen van boze ouders. “Een paar minuten voor de ophaaltijd kregen ze bericht dat de chauffeur niet zou komen. Dan staan die kinderen allang klaar met hun tas en broodtrommel. Dikke ellende. Ouders moesten opnieuw hun kind zelf brengen en kwamen te laat op hun werk.” Sommige ouders hadden uit voorzorg al een verlofdag opgenomen na de aankondiging van de staking. “Ze wilden het risico van afmelding helemaal niet meer afwachten, omdat hun kind al tegen het plafond zat door de stress.”

Leger

Op het speciaal onderwijs kunnen leerlingen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down zitten. Zij hebben veel structuur in hun dag nodig. “Leerlingen willen dat het ministerie het roer overneemt, of desnoods het leger, want ze trekken het niet meer. Ze zakken door het ijs vanwege alle gemiste lesuren en gemiste therapieën. Ze hebben geen sociaal leven meer. De bekende druppel is bereikt”, aldus Delsink.

Niet alle chauffeurs deden mee met de staking. Vakbond FNV wijst het cao-voorstel van de werkgevers af, maar vakbond CNV Vakmensen accepteert het bod wel. De achterban van die bond staakt daarom niet. Delsink: “Als er wel werd gereden, werden meerdere ritten samengevoegd. Sommige leerlingen werden al om 06.30 uur opgehaald en zaten uren in de taxi voor een rit die normaliter twintig minuten duurt.”

Boze leraren

De LBVSO zegt ook veel meldingen van leraren te hebben gekregen. “Ze zijn boos, omdat ze al dagen geleden aan de chauffeurs gevraagd hebben om op tijd aan te geven dat ze zouden staken. Dit bleef uit, waardoor veel van hun leerlingen, onder wie veel kleuters, huilend thuis zitten.”

De leerlingenvereniging zegt achter de cao-eisen van de stakende chauffeurs te staan. “Maar we hadden liever gezien dat ze samen met ons waren opgetrokken en andere acties hadden ingezet dan dit.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

18 reacties op “LBVSO: staking is ‘gekkenhuis’ voor leerlingen speciaal onderwijs”

Karin Roest|30.11.22|15:24

LBVSO moeten niet zo lopen drammen toen de leraren gingen staken hoorde je ze niet en nu staken de taxichauffeurs en is het ineens een grote ramp. Staken is een mensenrecht dus ik hoop als de werkgevers er niet in mee gaan dat er nog meer stakingen komen bij de taxi . Bij de leraren heeft het staken gewerkt dan moet het bij ons ook lukken zou je zeggen. Trouwens wanneer staken taxichauffeurs nou? Ik ken 2 beroepen die bijna nooit staken dat zijn de mensen in de zorg en de taxichauffeurs .

J. Koch|30.11.22|16:56

Ja Karin, dat verhaaltje kennen we nu wel. Zoals bekend zijn er inmiddels afspraken gemaakt en als je zo weinig begrijpt van de passagiers die je vervoert kun je beter wat anders gaan doen. Ben je ook verlost van deze verschrikkelijke CAO die is afgesloten.

Rens Nijskens|30.11.22|18:47

Ik denk dat mevrouw Delsink een beetje overdrijft. De meeste kinderen van het speciaal onderwijs schelen op het punt van een dag vrij niets van gewone kinderen. Maar voor de ouders is het een ramp. Ik werk nu 6 jaar als chauffeur leerlingenvervoer, en fit is de eerste keer dat ik een staking mee maak. En terecht ook nog. Wij beseffen dat het lastig is voor de ouders. Maar het stakingsrecht geldt ook voor ons en ons loon. Net zo goed als voor de ouders. Maar wij hebben een tekort aan chauffeurs.

Ronald Molenaar|30.11.22|20:15

@J. Koch
Is je fles azijn nu nog niet leeg. Bijna elke reactie die ik van je lees slaat nergens op of gaat totaal niet over het artikel. Ga lekker op Dumpert zuur doen en niet hier.

Ikke Kalkoen|30.11.22|20:59

staken is een recht. Hoe je het ook wend of keert. Als er groepen gaan staken zijn er altijd mensen de dupe. Nu gaat het om het leerlingenvervoer en dan wordt er zo oeverloos dom gereageerd. Een schoonmaker krijgt bruto 14 €, een chauffeur die leerlingen vervoert komt daar niet aan. De taxiwereld heeft een te kort aan chauffeurs. Een betere cao,maakt het aantrekkelijker om chauffeurs binnen te halen. Wat leidt tot beter vervoer wat de kinderen nodig hebben. Het mes moet aan twee kanten snijden.

J. Koch|30.11.22|21:24

Ronald, ga eens buitenspelen. Even bij de les blijven. Die 14 euro daar kom je na het nieuwe akkoord dat nu is overeen gekomen bijna al aan. Als je het niet begrijpt en blindelings aan wilt nemen wat de FNV je probeert wijs te maken en onze cao bevalt je niet, ga lekker wat anders doen waar je wel goed in bent. De leerlingen kunnen jou missen als kiespijn!

Dumpert is voor kleuters zoals jij. Ga daar lekker lopen vervelen.

J. Koch|30.11.22|21:28

De chauffeurs die trouwens zo asociaal waren om te gaan staken en vervolgens niet eens het fatsoen hadden om de ouders in te lichten hebben het verkeerde vak gekozen. Die snappen niets van de doelgroep die ze mogen vervoeren.

Ronald Molenaar|01.12.22|07:10

@J. Koch
Dit bedoel ik nou.
Je haalt meerdere reacties door elkaar.
Begint gelijk met zeuren over andere.
Vind je zelf de beste en de rest is maar niks
Ik heb niks gezegd over loon ofzo.
Elke reactie die je plaatst zeg je het zelfde verhaaltje.

Je hebt een hoop noten op je blad maar het klinkt voor geen meter.
En iedereen heeft recht op staken en een leefbaar salaris.

J. Koch|01.12.22|17:17

Ronald, wat jij bedoelt interesseert mij geen biet. Ik benoem de feiten en jij bent een naprater. Probeer zelf eens te denken.
Of ga lekker op Dumpert trollen

J. Koch|01.12.22|17:18

Ik zeg niets over dat iemand geen recht heeft om te staken. Het gaat om de manier waarop.

Arie van Someren|02.12.22|13:48

O, o, o, wat een krokodillentranen van de LBVSO. De staking is ruim van tevoren aangekondigd. Dus kunnen de scholen maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een studiedag inplannen. Kunnen ze gelijk een lesje stakingsrecht nemen.
Of hebben deze scholen nooit studiedag?
En als ik bovenstaande discussie lees, dan kan meer kennis van stakingsRECHTEN en -PLICHTEN ook geen kwaad.
Bovendien gaat het niet alleen om scholen.
Chauffeurs met een fulltimebaan hebben echt een hoger salaris NODIG!

J. Koch|02.12.22|17:03

Ze gaan geen school sluiten als enkele chauffeurs aan het staken gaan. De meeste kinderen zijn ook gewoon vervoerd en de ouders zijn netjes ingelicht. Er waren enkele onnadenkende chauffeurs die wel gingen staken, maar de ouders niet hadden ingelicht. Dat soort domme acties wekken geen sympathie op bij ouders, maar ook zeker niet bij collega’s. Staken mag iedereen, maar dat is asociaal.

Karin Roest|03.12.22|12:09

J. Koch

Weet je zeker dat de chauffeurs mogen staken van jou ? Elke dag zien we jou met die kop voorbij komen om er over te drammen je hebt er een hele dagtaak van gemaakt . En over afspraken welke afspraken zijn er dan gemaakt????

J. Koch|03.12.22|16:04

Karin toch, we zien die hondenkop van jou iedere dag langskomt om te verkondigen dat je mag staken. En dat mag je ook van ons. Niet dat het nog zin heeft, maar het is je recht.

We hebben een discussie, maar de minderheid die meent te moeten staken denkt dat ze het alleenrecht hebben om wat te zeggen.
Het gaat er zoals gezegd niet om dat je niet mag staken, maar dat er aso’s zijn zoals jij die niet de moeite hadden genomen de ouders te informeren.

Karin Roest|04.12.22|00:05

Gaan we nou schelden??? Krijg jij je zin niet ? Man je ben niet goed wijs om zo door te draaien het zit je erg hoog is het niet je bent een zeer gevaarlijk ventje . En over aso gesproken mij zie je nergens schelden maar jou wel . Jij zet je eigen behoorlijk voor lul neer met dat gedrag van je .

J. Koch|04.12.22|14:03

Karin toch, lees je eigen bericht eens terug. Jij kiest er zelf voor om op deze manier in gesprek te gaan.

Mijn zin niet? Er hebben gelukkig weinig gestaakt en er is een accoord. Ben ik heel blij mee.

Je zet jezelf voor lul en je hebt het niet eens door. Je gedraagt je al een kleuter.

Peter Walgreen|05.12.22|19:50

J.Koch
Heeft het over een kleutergedrag bij Karin, volgens mij zijn hier 2 kleuters aan het werk…..

J. Koch|05.12.22|22:24

P. Walgreen

Volgens mij reageer ik alleen op het “op de persoon spelen” wat Karin doet. Maar ik begrijp wel wat je bedoeld.

LBVSO: staking is ‘gekkenhuis’ voor leerlingen speciaal onderwijs | TaxiPro
Taxibus
zorg- en leerlingenvervoer

LBVSO: staking is ‘gekkenhuis’ voor leerlingen speciaal onderwijs

Een taxibus haalt leerlingen op bij hun school. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Caspar Huurdeman Fotografie

Door de staking in het leerlingen- en zorgvervoer was de woensdagochtend een “gekkenhuis” voor kinderen die wachtten op vervoer naar het speciaal onderwijs of naar hun dagbesteding, en ook voor hun ouders. Dat zegt de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).

Voorzitter Elijah Delsink zegt dat de vereniging veel meldingen heeft gekregen van boze ouders. “Een paar minuten voor de ophaaltijd kregen ze bericht dat de chauffeur niet zou komen. Dan staan die kinderen allang klaar met hun tas en broodtrommel. Dikke ellende. Ouders moesten opnieuw hun kind zelf brengen en kwamen te laat op hun werk.” Sommige ouders hadden uit voorzorg al een verlofdag opgenomen na de aankondiging van de staking. “Ze wilden het risico van afmelding helemaal niet meer afwachten, omdat hun kind al tegen het plafond zat door de stress.”

Leger

Op het speciaal onderwijs kunnen leerlingen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down zitten. Zij hebben veel structuur in hun dag nodig. “Leerlingen willen dat het ministerie het roer overneemt, of desnoods het leger, want ze trekken het niet meer. Ze zakken door het ijs vanwege alle gemiste lesuren en gemiste therapieën. Ze hebben geen sociaal leven meer. De bekende druppel is bereikt”, aldus Delsink.

Niet alle chauffeurs deden mee met de staking. Vakbond FNV wijst het cao-voorstel van de werkgevers af, maar vakbond CNV Vakmensen accepteert het bod wel. De achterban van die bond staakt daarom niet. Delsink: “Als er wel werd gereden, werden meerdere ritten samengevoegd. Sommige leerlingen werden al om 06.30 uur opgehaald en zaten uren in de taxi voor een rit die normaliter twintig minuten duurt.”

Boze leraren

De LBVSO zegt ook veel meldingen van leraren te hebben gekregen. “Ze zijn boos, omdat ze al dagen geleden aan de chauffeurs gevraagd hebben om op tijd aan te geven dat ze zouden staken. Dit bleef uit, waardoor veel van hun leerlingen, onder wie veel kleuters, huilend thuis zitten.”

De leerlingenvereniging zegt achter de cao-eisen van de stakende chauffeurs te staan. “Maar we hadden liever gezien dat ze samen met ons waren opgetrokken en andere acties hadden ingezet dan dit.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

18 reacties op “LBVSO: staking is ‘gekkenhuis’ voor leerlingen speciaal onderwijs”

Karin Roest|30.11.22|15:24

LBVSO moeten niet zo lopen drammen toen de leraren gingen staken hoorde je ze niet en nu staken de taxichauffeurs en is het ineens een grote ramp. Staken is een mensenrecht dus ik hoop als de werkgevers er niet in mee gaan dat er nog meer stakingen komen bij de taxi . Bij de leraren heeft het staken gewerkt dan moet het bij ons ook lukken zou je zeggen. Trouwens wanneer staken taxichauffeurs nou? Ik ken 2 beroepen die bijna nooit staken dat zijn de mensen in de zorg en de taxichauffeurs .

J. Koch|30.11.22|16:56

Ja Karin, dat verhaaltje kennen we nu wel. Zoals bekend zijn er inmiddels afspraken gemaakt en als je zo weinig begrijpt van de passagiers die je vervoert kun je beter wat anders gaan doen. Ben je ook verlost van deze verschrikkelijke CAO die is afgesloten.

Rens Nijskens|30.11.22|18:47

Ik denk dat mevrouw Delsink een beetje overdrijft. De meeste kinderen van het speciaal onderwijs schelen op het punt van een dag vrij niets van gewone kinderen. Maar voor de ouders is het een ramp. Ik werk nu 6 jaar als chauffeur leerlingenvervoer, en fit is de eerste keer dat ik een staking mee maak. En terecht ook nog. Wij beseffen dat het lastig is voor de ouders. Maar het stakingsrecht geldt ook voor ons en ons loon. Net zo goed als voor de ouders. Maar wij hebben een tekort aan chauffeurs.

Ronald Molenaar|30.11.22|20:15

@J. Koch
Is je fles azijn nu nog niet leeg. Bijna elke reactie die ik van je lees slaat nergens op of gaat totaal niet over het artikel. Ga lekker op Dumpert zuur doen en niet hier.

Ikke Kalkoen|30.11.22|20:59

staken is een recht. Hoe je het ook wend of keert. Als er groepen gaan staken zijn er altijd mensen de dupe. Nu gaat het om het leerlingenvervoer en dan wordt er zo oeverloos dom gereageerd. Een schoonmaker krijgt bruto 14 €, een chauffeur die leerlingen vervoert komt daar niet aan. De taxiwereld heeft een te kort aan chauffeurs. Een betere cao,maakt het aantrekkelijker om chauffeurs binnen te halen. Wat leidt tot beter vervoer wat de kinderen nodig hebben. Het mes moet aan twee kanten snijden.

J. Koch|30.11.22|21:24

Ronald, ga eens buitenspelen. Even bij de les blijven. Die 14 euro daar kom je na het nieuwe akkoord dat nu is overeen gekomen bijna al aan. Als je het niet begrijpt en blindelings aan wilt nemen wat de FNV je probeert wijs te maken en onze cao bevalt je niet, ga lekker wat anders doen waar je wel goed in bent. De leerlingen kunnen jou missen als kiespijn!

Dumpert is voor kleuters zoals jij. Ga daar lekker lopen vervelen.

J. Koch|30.11.22|21:28

De chauffeurs die trouwens zo asociaal waren om te gaan staken en vervolgens niet eens het fatsoen hadden om de ouders in te lichten hebben het verkeerde vak gekozen. Die snappen niets van de doelgroep die ze mogen vervoeren.

Ronald Molenaar|01.12.22|07:10

@J. Koch
Dit bedoel ik nou.
Je haalt meerdere reacties door elkaar.
Begint gelijk met zeuren over andere.
Vind je zelf de beste en de rest is maar niks
Ik heb niks gezegd over loon ofzo.
Elke reactie die je plaatst zeg je het zelfde verhaaltje.

Je hebt een hoop noten op je blad maar het klinkt voor geen meter.
En iedereen heeft recht op staken en een leefbaar salaris.

J. Koch|01.12.22|17:17

Ronald, wat jij bedoelt interesseert mij geen biet. Ik benoem de feiten en jij bent een naprater. Probeer zelf eens te denken.
Of ga lekker op Dumpert trollen

J. Koch|01.12.22|17:18

Ik zeg niets over dat iemand geen recht heeft om te staken. Het gaat om de manier waarop.

Arie van Someren|02.12.22|13:48

O, o, o, wat een krokodillentranen van de LBVSO. De staking is ruim van tevoren aangekondigd. Dus kunnen de scholen maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een studiedag inplannen. Kunnen ze gelijk een lesje stakingsrecht nemen.
Of hebben deze scholen nooit studiedag?
En als ik bovenstaande discussie lees, dan kan meer kennis van stakingsRECHTEN en -PLICHTEN ook geen kwaad.
Bovendien gaat het niet alleen om scholen.
Chauffeurs met een fulltimebaan hebben echt een hoger salaris NODIG!

J. Koch|02.12.22|17:03

Ze gaan geen school sluiten als enkele chauffeurs aan het staken gaan. De meeste kinderen zijn ook gewoon vervoerd en de ouders zijn netjes ingelicht. Er waren enkele onnadenkende chauffeurs die wel gingen staken, maar de ouders niet hadden ingelicht. Dat soort domme acties wekken geen sympathie op bij ouders, maar ook zeker niet bij collega’s. Staken mag iedereen, maar dat is asociaal.

Karin Roest|03.12.22|12:09

J. Koch

Weet je zeker dat de chauffeurs mogen staken van jou ? Elke dag zien we jou met die kop voorbij komen om er over te drammen je hebt er een hele dagtaak van gemaakt . En over afspraken welke afspraken zijn er dan gemaakt????

J. Koch|03.12.22|16:04

Karin toch, we zien die hondenkop van jou iedere dag langskomt om te verkondigen dat je mag staken. En dat mag je ook van ons. Niet dat het nog zin heeft, maar het is je recht.

We hebben een discussie, maar de minderheid die meent te moeten staken denkt dat ze het alleenrecht hebben om wat te zeggen.
Het gaat er zoals gezegd niet om dat je niet mag staken, maar dat er aso’s zijn zoals jij die niet de moeite hadden genomen de ouders te informeren.

Karin Roest|04.12.22|00:05

Gaan we nou schelden??? Krijg jij je zin niet ? Man je ben niet goed wijs om zo door te draaien het zit je erg hoog is het niet je bent een zeer gevaarlijk ventje . En over aso gesproken mij zie je nergens schelden maar jou wel . Jij zet je eigen behoorlijk voor lul neer met dat gedrag van je .

J. Koch|04.12.22|14:03

Karin toch, lees je eigen bericht eens terug. Jij kiest er zelf voor om op deze manier in gesprek te gaan.

Mijn zin niet? Er hebben gelukkig weinig gestaakt en er is een accoord. Ben ik heel blij mee.

Je zet jezelf voor lul en je hebt het niet eens door. Je gedraagt je al een kleuter.

Peter Walgreen|05.12.22|19:50

J.Koch
Heeft het over een kleutergedrag bij Karin, volgens mij zijn hier 2 kleuters aan het werk…..

J. Koch|05.12.22|22:24

P. Walgreen

Volgens mij reageer ik alleen op het “op de persoon spelen” wat Karin doet. Maar ik begrijp wel wat je bedoeld.