Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Celstraf voor man die schoten loste in Tilburgse taxi

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

De passagier van een taxibusje die in mei met een vuurwapen schoot in het dashboard, heeft een celstraf opgelegd gekregen. Volgens de man was het niet zijn schuld dat het wapen afging, maar van zijn medepassagier. Daar ging de rechter echter niet in mee.

De taxi reed in de nacht van 1 op 2 mei dit jaar drie passagiers naar hun bestemming in Tilburg, toen een van hen twee schoten in het dashboard loste. De drie mannen zijn daarna de taxi uitgesprongen en lieten de chauffeur hevig geschrokken achter. In zijn verklaring geeft de chauffeur daarnaast aan dat hij al sinds het voorval last heeft van gehoorschade en oorsuizen. Volgens hem gaat het om zwaar lichamelijk letsel.

De verdachte, die al bekend was bij de politie, heeft tot aan de zitting op 26 augustus een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Pas bij de inhoudelijke zaak legde hij een verklaring af. Hierin gaf hij aan dat hij het wapen dat naar eigen zeggen bij hem gedumpt was, samen met de andere twee taxipassagiers naar een ander persoon wilde brengen, om het samen te vernietigen.

Uiteenlopende verklaringen

De verdachte stelde boos te zijn geweest tijdens de taxirit omdat hij ongevraagd het wapen had gekregen. Hij wilde hier zijn ongenoegen over uiten en het wapen aan de chauffeur laten zien. Op het moment dat hij het wapen in zijn handen had, zou een van de andere passagiers aan het wapen getrokken hebben, waardoor het afging.

Volgens de chauffeur pakte de verdachte het wapen echter van achteruit de bus uit een tas, richtte hij het voor zich uit en schoot hier gelijk twee keer mee. De twee verklaringen lopen dus uiteen. De verklaring van de verdachte kon echter niet aannemelijk worden gemaakt. Het kon niet ondersteund worden door de medepassagiers of de persoon met wie hij het wapen zou vernietigen, omdat hij hier geen namen van wilde noemen. Ook kon de man geen concrete antwoorden geven als er werd doorgevraagd door de rechtbank.

Vrijgesproken voor toebrengen zwaar lichamelijk letsel

De verdachte wordt schuldig bevonden voor het schieten met het vuurwapen en dus het bedreigen van de taxichauffeur. Uit de verklaring van de chauffeur zelf en verklaringen van getuigen over zijn toestand na het incident, kan worden afgeleid dat hij voor zijn leven heeft gevreesd. De rechtbank is van oordeel dat hij door het schietincident mogelijk getraumatiseerd is en nog lange tijd last zal hebben van de gevolgen van het incident.

De rechtbank kon echter niet objectief vaststellen wat de aard van het letsel voor de chauffeur is, de eventuele noodzaak en de aard van medisch ingrijpen en het uitzicht op herstel. Het onderzoek hiernaar heeft nog niet plaatsgevonden, en volgens de rechtbank kan daarom niet bewezen worden dat het gaat om zwaar lichamelijk letsel. De verdachte is hier dan ook voor vrijgesproken. Verder werd geoordeeld dat de man zich niet bewust was van de kans dat de chauffeur door zijn handelen zwaar lichamelijk letsel zou kunnen oplopen. Ook daarvoor wordt hij daarom vrijgesproken.

Schadevergoeding aan slachtoffer en werkgever

Alles bij elkaar afgewogen wordt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden als passend beschouwd door de rechtbank. De verdachte moet de taxichauffeur hier bovenop 1.000 euro aan immateriële schade betalen en het bedrijf waar hij voor werkt 2.016,35 euro. Van dit geld is voor de rekening voor de reparatie van de voorruit van de taxibus, de vervanging van het display en ter compensatie van een deel van de gemiste omzet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Celstraf voor man die schoten loste in Tilburgse taxi | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Celstraf voor man die schoten loste in Tilburgse taxi

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

De passagier van een taxibusje die in mei met een vuurwapen schoot in het dashboard, heeft een celstraf opgelegd gekregen. Volgens de man was het niet zijn schuld dat het wapen afging, maar van zijn medepassagier. Daar ging de rechter echter niet in mee.

De taxi reed in de nacht van 1 op 2 mei dit jaar drie passagiers naar hun bestemming in Tilburg, toen een van hen twee schoten in het dashboard loste. De drie mannen zijn daarna de taxi uitgesprongen en lieten de chauffeur hevig geschrokken achter. In zijn verklaring geeft de chauffeur daarnaast aan dat hij al sinds het voorval last heeft van gehoorschade en oorsuizen. Volgens hem gaat het om zwaar lichamelijk letsel.

De verdachte, die al bekend was bij de politie, heeft tot aan de zitting op 26 augustus een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Pas bij de inhoudelijke zaak legde hij een verklaring af. Hierin gaf hij aan dat hij het wapen dat naar eigen zeggen bij hem gedumpt was, samen met de andere twee taxipassagiers naar een ander persoon wilde brengen, om het samen te vernietigen.

Uiteenlopende verklaringen

De verdachte stelde boos te zijn geweest tijdens de taxirit omdat hij ongevraagd het wapen had gekregen. Hij wilde hier zijn ongenoegen over uiten en het wapen aan de chauffeur laten zien. Op het moment dat hij het wapen in zijn handen had, zou een van de andere passagiers aan het wapen getrokken hebben, waardoor het afging.

Volgens de chauffeur pakte de verdachte het wapen echter van achteruit de bus uit een tas, richtte hij het voor zich uit en schoot hier gelijk twee keer mee. De twee verklaringen lopen dus uiteen. De verklaring van de verdachte kon echter niet aannemelijk worden gemaakt. Het kon niet ondersteund worden door de medepassagiers of de persoon met wie hij het wapen zou vernietigen, omdat hij hier geen namen van wilde noemen. Ook kon de man geen concrete antwoorden geven als er werd doorgevraagd door de rechtbank.

Vrijgesproken voor toebrengen zwaar lichamelijk letsel

De verdachte wordt schuldig bevonden voor het schieten met het vuurwapen en dus het bedreigen van de taxichauffeur. Uit de verklaring van de chauffeur zelf en verklaringen van getuigen over zijn toestand na het incident, kan worden afgeleid dat hij voor zijn leven heeft gevreesd. De rechtbank is van oordeel dat hij door het schietincident mogelijk getraumatiseerd is en nog lange tijd last zal hebben van de gevolgen van het incident.

De rechtbank kon echter niet objectief vaststellen wat de aard van het letsel voor de chauffeur is, de eventuele noodzaak en de aard van medisch ingrijpen en het uitzicht op herstel. Het onderzoek hiernaar heeft nog niet plaatsgevonden, en volgens de rechtbank kan daarom niet bewezen worden dat het gaat om zwaar lichamelijk letsel. De verdachte is hier dan ook voor vrijgesproken. Verder werd geoordeeld dat de man zich niet bewust was van de kans dat de chauffeur door zijn handelen zwaar lichamelijk letsel zou kunnen oplopen. Ook daarvoor wordt hij daarom vrijgesproken.

Schadevergoeding aan slachtoffer en werkgever

Alles bij elkaar afgewogen wordt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden als passend beschouwd door de rechtbank. De verdachte moet de taxichauffeur hier bovenop 1.000 euro aan immateriële schade betalen en het bedrijf waar hij voor werkt 2.016,35 euro. Van dit geld is voor de rekening voor de reparatie van de voorruit van de taxibus, de vervanging van het display en ter compensatie van een deel van de gemiste omzet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.