Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Man de cel in na vernieling taxiruit en plassen op de achterbank

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

Een man die in februari een taxiruit vernielde met een lachgastank en op de achterbank plaste, heeft een geldboete en een celstraf van zes weken opgelegd gekregen. De celstraf krijgt hij ook omdat hij daarnaast schuldig is bevonden aan het mishandelen van zijn moeder. 

De man verklaarde zelf dat hij de ruit van de taxi brak omdat hij geen lucht kreeg. Wat betreft de mishandeling van zijn moeder meende hij dat hij een fotolijst richting zijn zus wilde gooien, maar dat zijn moeder in de baan van zijn worp sprong. Hij zou toen per ongeluk haar gezicht hebben geraakt. Beide verklaringen zijn echter niet aannemelijk geworden.

Het is gebleken dat de verdachte al eerder onherroepelijk is veroordeeld voor het plegen van strafbare feiten. Sinds 2017 is er sprake van een delictpatroon bestaande uit fraude en oplichting. Bovendien loopt de proeftijd voor zijn eerdere veroordelingen nog.

Vergaande, psychisch ziekelijke ontwikkeling

Er werd al eerder onderzoek gedaan naar de psychische staat van de man. Een vergaande, psychisch ziekelijke ontwikkeling kon hierbij niet worden uitgesloten. Er worden grote zorgen geuit over zijn functioneren, zijn lichamelijke en fysieke gesteldheid en het feit dat hij weigert om mee te werken aan onderzoeken. De kans dat hij wederom de fout ingaat wordt ook als hoog ingeschat.

Alles afwegende wordt een gevangenisstraf van zes weken, met aftrekking van het voorarrest, als passend gezien door de rechtbank. Ook is er voldoende aannemelijk geworden dat de taxichauffeur als gevolg van de vernieling vijf dagen lang geen gebruik heeft kunnen maken van zijn taxi. Hij is hierdoor inkomsten misgelopen en krijgt daarom een schadevergoeding van 1.029,35 euro. Omdat het voertuig geleased was, moet de verdachte de leasemaatschappij ook 498,96 euro betalen voor de reparatie van de ruit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Man de cel in na vernieling taxiruit en plassen op de achterbank | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Man de cel in na vernieling taxiruit en plassen op de achterbank

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

Een man die in februari een taxiruit vernielde met een lachgastank en op de achterbank plaste, heeft een geldboete en een celstraf van zes weken opgelegd gekregen. De celstraf krijgt hij ook omdat hij daarnaast schuldig is bevonden aan het mishandelen van zijn moeder. 

De man verklaarde zelf dat hij de ruit van de taxi brak omdat hij geen lucht kreeg. Wat betreft de mishandeling van zijn moeder meende hij dat hij een fotolijst richting zijn zus wilde gooien, maar dat zijn moeder in de baan van zijn worp sprong. Hij zou toen per ongeluk haar gezicht hebben geraakt. Beide verklaringen zijn echter niet aannemelijk geworden.

Het is gebleken dat de verdachte al eerder onherroepelijk is veroordeeld voor het plegen van strafbare feiten. Sinds 2017 is er sprake van een delictpatroon bestaande uit fraude en oplichting. Bovendien loopt de proeftijd voor zijn eerdere veroordelingen nog.

Vergaande, psychisch ziekelijke ontwikkeling

Er werd al eerder onderzoek gedaan naar de psychische staat van de man. Een vergaande, psychisch ziekelijke ontwikkeling kon hierbij niet worden uitgesloten. Er worden grote zorgen geuit over zijn functioneren, zijn lichamelijke en fysieke gesteldheid en het feit dat hij weigert om mee te werken aan onderzoeken. De kans dat hij wederom de fout ingaat wordt ook als hoog ingeschat.

Alles afwegende wordt een gevangenisstraf van zes weken, met aftrekking van het voorarrest, als passend gezien door de rechtbank. Ook is er voldoende aannemelijk geworden dat de taxichauffeur als gevolg van de vernieling vijf dagen lang geen gebruik heeft kunnen maken van zijn taxi. Hij is hierdoor inkomsten misgelopen en krijgt daarom een schadevergoeding van 1.029,35 euro. Omdat het voertuig geleased was, moet de verdachte de leasemaatschappij ook 498,96 euro betalen voor de reparatie van de ruit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.