Rechtspraak

Taxichauffeur krijgt taakstraf voor inrijden op politiecommissaris

Politie. Foto: Thom Mandos

Een 26-jarige taxichauffeur die in 2019 inreed op een politiecommissaris in Amsterdam, heeft 120 uur taakstraf opgelegd gekregen. Omdat de man zijn taxipas moest inleveren, hij zich lange tijd aan de schorsingsvoorwaarden heeft moeten houden en in de tussentijd niet meer in aanraking is gekomen met politie of justitie, hoeft hij hiernaast niet de cel in. 

Het voorval vond plaats in december 2019 in het centrum van Amsterdam. De politiecommissaris zag een man de taxi instappen en even verderop weer uitstappen bij een parkeervak. Hij wist dat dit vaker wordt gedaan wanneer er drugs wordt verhandeld vanuit taxi’s. Om deze reden besloot hij op het raam van de taxi te tikken, zich bekend te maken als politiecommissaris en aan te geven dat hij het raam open moest doen.

Dit deed de taxichauffeur echter niet. Hij reed in plaats daarvan achteruit het parkeervlak uit. De commissaris besloot daarom de weg op te lopen en midden op de rijbaan te gaan staan, om nog eens te roepen dat hij van de politie was en ervoor te zorgen dat de verdachte zou stoppen. Opnieuw stopte hij niet, maar hij reed vol gas op hem af. De commissaris kon net op tijd wegspringen en spoorde later de passagier van de taxi op. Deze man verklaarde dat hij inderdaad drugs had gekocht in het voertuig.

Aan de slag als vrachtwagenchauffeur

De chauffeur gaf echter aan dat de passagier niet de waarheid sprak en dat hij ook niet wist dat de man van de politie was, maar dit werd niet geloofd. De rechtbank concludeerde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging met zware mishandeling van een politieman. Tijdens de zitting werd aangegeven dat het slachtoffer vreesde dat hij zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat er twee jaar en twee maanden zijn verstreken sinds het voorval. In die tijd heeft de man zijn schulden afbetaald. Ook gaf hij dat hij, omdat zijn taxipas is ingenomen, graag aan de slag wil als vrachtwagenchauffeur. Hij heeft zijn theorie-examen hiervoor inmiddels al behaald. Gelet op deze zaken heeft de rechtbank besloten om geen gevangenisstraf op te leggen. Een taakstraf van 120 uur werd als passend gezien.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur krijgt taakstraf voor inrijden op politiecommissaris | TaxiPro
Rechtspraak

Taxichauffeur krijgt taakstraf voor inrijden op politiecommissaris

Politie. Foto: Thom Mandos

Een 26-jarige taxichauffeur die in 2019 inreed op een politiecommissaris in Amsterdam, heeft 120 uur taakstraf opgelegd gekregen. Omdat de man zijn taxipas moest inleveren, hij zich lange tijd aan de schorsingsvoorwaarden heeft moeten houden en in de tussentijd niet meer in aanraking is gekomen met politie of justitie, hoeft hij hiernaast niet de cel in. 

Het voorval vond plaats in december 2019 in het centrum van Amsterdam. De politiecommissaris zag een man de taxi instappen en even verderop weer uitstappen bij een parkeervak. Hij wist dat dit vaker wordt gedaan wanneer er drugs wordt verhandeld vanuit taxi’s. Om deze reden besloot hij op het raam van de taxi te tikken, zich bekend te maken als politiecommissaris en aan te geven dat hij het raam open moest doen.

Dit deed de taxichauffeur echter niet. Hij reed in plaats daarvan achteruit het parkeervlak uit. De commissaris besloot daarom de weg op te lopen en midden op de rijbaan te gaan staan, om nog eens te roepen dat hij van de politie was en ervoor te zorgen dat de verdachte zou stoppen. Opnieuw stopte hij niet, maar hij reed vol gas op hem af. De commissaris kon net op tijd wegspringen en spoorde later de passagier van de taxi op. Deze man verklaarde dat hij inderdaad drugs had gekocht in het voertuig.

Aan de slag als vrachtwagenchauffeur

De chauffeur gaf echter aan dat de passagier niet de waarheid sprak en dat hij ook niet wist dat de man van de politie was, maar dit werd niet geloofd. De rechtbank concludeerde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging met zware mishandeling van een politieman. Tijdens de zitting werd aangegeven dat het slachtoffer vreesde dat hij zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat er twee jaar en twee maanden zijn verstreken sinds het voorval. In die tijd heeft de man zijn schulden afbetaald. Ook gaf hij dat hij, omdat zijn taxipas is ingenomen, graag aan de slag wil als vrachtwagenchauffeur. Hij heeft zijn theorie-examen hiervoor inmiddels al behaald. Gelet op deze zaken heeft de rechtbank besloten om geen gevangenisstraf op te leggen. Een taakstraf van 120 uur werd als passend gezien.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.