UTC verwacht niet direct grote impact van nieuwe coronamaatregelen
Een milde lockdown van drie weken is ingevoerd. Restaurants, cafés en kroegen moeten hun deuren om 20.00 uur sluiten, maximaal vier mensen mogen op bezoek komen en waar mogelijk moet er thuis worden gewerkt. Hoe groot de gevolgen voor de taxibranche zullen zijn, moet nog blijken. Harold Agterberg van de Utrechtse Taxi Centrale (UTC) verwacht niet direct grote gevolgen, maar wacht wel gespannen af.
Het kabinet kwam donderdagavond in overeenstemming over de nieuwe maatregelen. Vrijdag zullen de officiële besluiten vallen, die vervolgens tijdens de persconferentie om 19.00 worden aangekondigd. Een dag later om 19.00 uur gaan de maatregelen in. Het hoge aantal positieve tests heeft ertoe geleidt dat nog verdere beperkingen als nodig worden bevonden.
“Als kijk naar de verplichte horecasluiting om middernacht die nu geldt, lijkt het of mensen zich in ieder geval niet snel laten beperken in hun bewegingsvrijheid”, aldus Agterberg. “De ritten lopen bij ons in het weekend door tot vier uur, soms half vijf ’s nachts. ” Zijn verwachting is dan ook niet dat onder meer de sluiting van de cafés en kroegen om 19.00 uur tot grote veranderingen gaat leiden. “Ik denk dat mensen alternatieve activiteiten gaan ondernemen en daarbij nog steeds de taxi zullen pakken.”
Altijd rustiger richting de feestdagen
Het werk trekt momenteel weer aan bij de Utrechtse Taxi Centrale. “Ik zie een stijgende lijn. Niet alleen in het straattaxivervoer maar ook in het contractvervoer. Wat nog achterblijft is het zakelijk en internationaal vervoer. Daarbij is de vraag naar ritten overdag weer redelijk op oud niveau, maar blijft het in de avond en de nacht nog wat achter”, aldus Agterberg.
Hij legt uit dat het bij de taxicentrale altijd rustiger is richting de feestdagen. Of de rust verder zal toenemen met de nieuwe maatregelen, blijft ondanks zijn positieve instelling toch gissen. “Ik had ook met de invoer van de avondklok zoiets van: ‘Oei, en nu?’ Natuurlijk heeft dit toen impact gehad op de ritten, maar het verbaasde mij toen wel hoeveel mensen alsnog de taxi pakten.”
Horecagasten niet de enige klanten
Agterberg wacht in ieder geval net als toen, in spanning af wat de effecten zullen zijn. Wel benadrukt hij dat horecagasten niet zijn enige straattaxiklanten zijn. Een hoop mensen gaan volgens hem namelijk ook met de fiets, lopend of met het eigen vervoer uit. Zijn hoop is hoe dan ook dat de ziekenhuizen ontlast kunnen worden met de nieuwe maatregelen en de schade voor de branche beperkt blijft.
Lees ook: