Taxibord TTO

Amsterdamse TTO’s winnen rechtszaak tegen gemeente bij CBb

Foto: TaxiPro (VK)

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft twee TTO’s onlangs in het gelijk gesteld. De gemeente Amsterdam had Taxistad en Take a Taxi (TAT) geen lasten onder dwangsom mogen opleggen voor het niet naleven van voorschriften. Die eerder opgelegde boetes hoeven ze dan ook niet te betalen.

Aan de uitspraak gaat een lange juridische strijd vooraf. Daarin spanden niet alleen beide TTO’s meerdere rechtszaken aan tegen de gemeente Amsterdam, maar stapten ook de chauffeurs van beide TTO’s naar de rechter. Juridisch keerden ze zich daarmee weliswaar tegen hun werkgevers, maar in feite hadden de chauffeurs en de TTO’s steeds hetzelfde doel voor ogen. Ze willen minder strenge sancties voor met name kleine overtredingen van de taxiregels in Amsterdam. De TTO’s en de chauffeurs vinden die veel te ver gaan. Bovendien zouden de sancties zorgen voor oneerlijke concurrentie met taxidiensten die niet aan de regels van de opstapmarkt gebonden zijn. TAT en Taxistad steunden de eisen van de chauffeurs dan ook.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

In de meest recente zaak probeerden Taxistad en Take a Taxi hun gelijk te halen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter op het gebied van sociaal-economisch bestuursrecht. Ze gingen in beroep tegen de beslissing van de gemeente Amsterdam om beide bedrijven dwangsommen op te leggen voor het overtreden van de voorwaarden die verbonden zijn aan de TTO-vergunning.

En met succes. Volgens het College waren de taxibedrijven door al die juridische verwikkelingen in een onmogelijke positie terecht gekomen. Ze zaten klem tussen aan de ene kant de eisen van de gemeente Amsterdam om maatregelen op te leggen aan de chauffeurs en aan de andere kant de chauffeurs die procedure aanspanden tegen de burgerlijk rechter omdat ze het niet eens waren dat hun werkgevers in de praktijk moesten optreden als gemeentelijk handhaver. De twee TTO’s hoeven de eerder opgelegde boetes niet te betalen en de gemeente moet de proceskosten van beide taxibedrijven betalen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Amsterdamse TTO’s winnen rechtszaak tegen gemeente bij CBb”

Stef Bouwhuis|17.06.22|12:17

De TTO’s hebben gelijk dat er t.a.v. beroepschauffeurs en burgers geen mateloos verschil in de bestraffing van kleine overtredingen mag zijn. Dat is meten met maten.

Het is wat anders als een goed opgeleide vakkundige chauffeur telkens opnieuw de grenzen van de veiligheid overschrijdt. Die moet het vak verlaten!

Amsterdamse TTO’s winnen rechtszaak tegen gemeente bij CBb | TaxiPro
Taxibord TTO

Amsterdamse TTO’s winnen rechtszaak tegen gemeente bij CBb

Foto: TaxiPro (VK)

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft twee TTO’s onlangs in het gelijk gesteld. De gemeente Amsterdam had Taxistad en Take a Taxi (TAT) geen lasten onder dwangsom mogen opleggen voor het niet naleven van voorschriften. Die eerder opgelegde boetes hoeven ze dan ook niet te betalen.

Aan de uitspraak gaat een lange juridische strijd vooraf. Daarin spanden niet alleen beide TTO’s meerdere rechtszaken aan tegen de gemeente Amsterdam, maar stapten ook de chauffeurs van beide TTO’s naar de rechter. Juridisch keerden ze zich daarmee weliswaar tegen hun werkgevers, maar in feite hadden de chauffeurs en de TTO’s steeds hetzelfde doel voor ogen. Ze willen minder strenge sancties voor met name kleine overtredingen van de taxiregels in Amsterdam. De TTO’s en de chauffeurs vinden die veel te ver gaan. Bovendien zouden de sancties zorgen voor oneerlijke concurrentie met taxidiensten die niet aan de regels van de opstapmarkt gebonden zijn. TAT en Taxistad steunden de eisen van de chauffeurs dan ook.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

In de meest recente zaak probeerden Taxistad en Take a Taxi hun gelijk te halen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter op het gebied van sociaal-economisch bestuursrecht. Ze gingen in beroep tegen de beslissing van de gemeente Amsterdam om beide bedrijven dwangsommen op te leggen voor het overtreden van de voorwaarden die verbonden zijn aan de TTO-vergunning.

En met succes. Volgens het College waren de taxibedrijven door al die juridische verwikkelingen in een onmogelijke positie terecht gekomen. Ze zaten klem tussen aan de ene kant de eisen van de gemeente Amsterdam om maatregelen op te leggen aan de chauffeurs en aan de andere kant de chauffeurs die procedure aanspanden tegen de burgerlijk rechter omdat ze het niet eens waren dat hun werkgevers in de praktijk moesten optreden als gemeentelijk handhaver. De twee TTO’s hoeven de eerder opgelegde boetes niet te betalen en de gemeente moet de proceskosten van beide taxibedrijven betalen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Amsterdamse TTO’s winnen rechtszaak tegen gemeente bij CBb”

Stef Bouwhuis|17.06.22|12:17

De TTO’s hebben gelijk dat er t.a.v. beroepschauffeurs en burgers geen mateloos verschil in de bestraffing van kleine overtredingen mag zijn. Dat is meten met maten.

Het is wat anders als een goed opgeleide vakkundige chauffeur telkens opnieuw de grenzen van de veiligheid overschrijdt. Die moet het vak verlaten!